Frågorna om den livsviktiga skogen fick sina svar

Gorillafamilj i buskagen.
Gorillafamilj i buskagen.

Direkt efter avsnittet om skog chattade tittarna med programledaren Joakim Odelberg, skogsbiologen Sebastian Kirppu och redaktören Maria Viklands.

Här kan du läsa hela chatten.

frida: Vart finns den riktiga skogen?

Sebastian Kirppu: Hej Frida! Idag måste du åka till ett naturreservat för att veta att du kan få uppleva den riktiga skogen. I stort sett all skog i vårt Sverige är så kallade virkesåkrar som är till för skogsindustrin att tjäna pengar på. Men om du kollar upp med t ex länsstyrelsen i det län du bor i så kan du få reda på var det finns "riktig" skog, det vill säga naturskog där skogens djur och växter fortfarande finns kvar och kan leva någorlunda ifred.

Mvh, Sebastian

 

Annso: Hej Joakim Hur luktar gorillorna?

Joakim Odelberg: Haha det lukta lite speciellt :) skog päls vilt ovh alldeles underbart :) 

 

Klas: Hej Sebastian, hur kan vissa träd klara sig så bra i skogsbränder och andra inte?

Sebastian Kirppu: Hej Lukas! T ex tallen här i Sverige har genom evolutionen anpassat sig till skogsbranden. Tallen har en mycket tjock bark när den är mer än 100 år gammal och de flesta skogsbränder är ofta så kallade markbränder vilka då inte kan rå på att tränga in genom tallbarken och döda trädet. Tallen har också sin krona på hög höjd vilket också gör att eldens flammor inte når dit upp, till skillnad mot granen som har sina grenar långt ner på stammen och därmed inte klarar eldens framfart utan att brinna upp. Så tallen är helt anpassad till skogsbrand :)

mvh, Sebastian

 

Sara: Sebastian, vad du var rolig när du sprang runt i skogen och visade trädens ålder. När började du bli fascinerad av träd? Hur började det? Hur blir man skogsbiolog?

Sebastian Kirppu: Tack för värmande ord Lukas! Jag blev intresserad av skog och träd redan i ung ålder då jag gick i skogen mycket och njöt av den. Idag har jag skaffat mig så mycket mer kunskap om skogen och dess ekosystem att man blir helt salig av att umgås med den.

 

Lukas: Hej Joakim! Kul att se dig i Mitt i naturen! Jag undrar varför du justa har tagit bergsgorillorna till ditt hjärta så mycket? Finns det något man kan göra om man själv vill hjälpa bergsgorillor?

Joakim Odelberg: Hej Luka, jag bergsgorillorna har varit en dröm för mig sen jag var lite och drömmen har följt mig hela livet :) ja det finns olika organisationer och stifterlser som man kan höra av sig till och de kan säkert guida dig rätt :)

 

Tomas svensson: Tack för ett par givande dar som du hade med oss på Malungs folkhögskola.

Sebastian Kirppu: Tack själv Tomas att du står ut :)

 

Lotta: Hej Sebastian Hur blir man så kunnig som dej?

Sebastian Kirppu: Om man tar sig tid att umgås med skogen, försöker att se skogen med skogens ögon och läser på om hur skogen som ekosystem fungerar samt pratar med människor som är kunniga så kan man nå långt i sin egen kunskapsbank. Man kan också plugga biologi eller liknande ämnen där man kan komma i kontakt med skogens ekologi :)

 

Linn: Vilken djurart är det viktigast att vi bevarar? Joakim

Joakim Odelberg: Så klart är hela ekosystemet oerhört viktigt, allt som lever i vår natur är värt att bevara, allt hör ihop och om man tänker sig att ekosystemet är en maskin så måste den ha olika delar för att fungera även om man inte riktigt vet vad alla delar gör. Det man vet är att när man börjar ta bort delar av en maskin så slutar den att fungera till slut. 

 

Lukas: Hej Joakim! Var det jobbigt att gå i bergen i Rwanda? Vad är ditt bästa tips om man vill göra något liknande?

Joakim Odelberg: Lukas det blir lite jobbigar ju högre upp man kommer och luften blir tunnare, jogga är bra :) som förberedelse

 

Per Nordin: Hej, jag studerar till jägmästare på SLU i Umeå. Jag tycker det är synd att i ett program som handlar om svensk natur är så pass färgade och ger en så vinklad av vad svenskt skogsbruk är. Det svenska skogsbruket är inte någon typ av hemsk skogsskövling där man hugger ner skog för att förstöra allt liv i skogen. I Sverige finns ingen så kallad urskog som ni i dagens program hänvisar till, all skog är på något sätt påverkad av människan. När ni i programmet hänvisar till att skördaren jobbar på rätt sida när den jobbar för det biologiska mångfaldet ger ni ännu en gång en väldigt vinklad syn av svenskt skogsbruk! Snälla i fortsättningen när ni gör den här typen av program ha med en representant från båda sidorna och inte bara från SNF, ta med någon som jobbar inom skogsbruket som jobbar med liknande frågor så ni ger en mer rättvis bild av verkligheten och det svenska skogsbruket!

Mitt i naturen: Hej, Börje Pettersson var ju med och berättade om vad Bergviks skog gör för vitryggen. Med vänliga hälsningar, Maria, redaktör

 

Anders: Jag vänder mig emot den ensidiga syn på skogen som Torg förs i programmet. Vi kan inte bara hålla på och bevara och bevara. Vi måste samtidigt bruka skogen. Bl.a. behöver vi hög tillväxt för att suga upp CO2 och ge biobränsle. Ensidigt program som strider mot kraven på saklighet och opartiskhet.

Sebastian Kirppu: Det håller jag inte med om. Skogen kan självklart brukas men idag har vi inte skyddat mer än 3,8 % av den svenska produktiva skogsmarken. Sen tillkommer några enstaka procent frivilliga avsättningar från skogsägare och skogsbolag. Så det är inte mycket skyddat i vårt land så att du kallar det ensidigt program är inte rättvist.

På tal om CO2 så är det så att den gamla naturskogen har ett större lager av kol än den unga planterade skogen. Samtidigt har den gamla naturskogen ett fungerande ekosystem som kan anpassa sig till de klimatförändringar som kommer att ske vilket den monokultur av gran eller tall som vi männsikor skapar genom vårt moderna skogsbruk inte klarar av.

mvh, Sebastian

 

CJ: Fantastiskt program! Var själv i Rwanda i julas och kände igen alla platser i början av programmet. Verkligen ett minne för livet som ingen kan ta ifrån en!

Joakim Odelberg: Vad kul att du tycker det :) tack det blir jag glad över att höra. Viss är det minnen för livet

 

Per Nordin: Det finns nästan inga uttalande i dagens program som gör svenskt skogsbruk rättvisa. Jag som utbildar mig till jägmästare (skogsvetare), lär mig om allting från naturvård till aktivt skogsbrukande känner inte igen den bilden av svensk skog ni försöker förmedla. Ni får det att verka som att skogsbruket är den stora boven i skogen, att de går in och förstör svensk natur. Det nämns inte en enda gång att skogsbruket är sveriges fjärde största exportvara, att skogsbruket tillsammans med mineralnäringen byggt upp Sveriges välfärd. Snälla i fortsättningen ge en rättvis bild av hur verkligheten i Sveriges skogar ser ut.

Mitt i naturen: Hej! Nu handlade inte det här programmet om Sveriges välfärd, det handlade om att arter som den vitryggiga hackspetten har det svårt att leva i Sverige. Och eftersom det är skogsbruket som gör att den har det svårt måste vi berätta om det. mvh, Maria, redaktör

 

Per: Hej Sebastian. Eftersom du jobbar som skogsbiolog är du i ständig kontakt med skogsbruket. Är det verkligen så att vi skövlar svensk skog och skapar "virkesåkrar"? Det är i alla fall inte vad jag lär mig på min utbildning

Sebastian Kirppu: Vi skövlar det svenska skogsekosystemet eftersom vi fortfarande hugger ner naturligt föryngrad skog som har en mångfald av växter och djur som bara kan leva i dessa skogar. Vi byter ut detta naturliga skogsekosystem mot monokulturer av gran eller tall som bara får leva i ca 60-80 år, möjligen till 100 års ålder innan de ska avverkas igen. Om du får lära dig att skogsbruk enligt den svenska kalhyggesbruksmodellen är ekologiskt hållbar så har du blivit desinformerad.

mvh, Sebastian

 

Marie: Jag tycker inslaget om vitrygg hackspett är ohederligt. Pandan och tigern är utrotningshotade. Hackspett finns massor i t.ex. Ryssland. Bara inte i Sverige.

Mitt i naturen: Hej. Ja det finns en massa andra arter som är utrotningshotade. Nu sa vi inte att vitryggen är det globalt. Vi sa att den har det svårt i Sverige. Med vänliga hälsningar, Maria, redaktör

 

David: Joakim, vad är det roligaste och mindre roligaste med att jobba med mitt i naturen?

Joakim Odelberg: David det finns inget mindre roligare, kanske att det är för få avsnit haha :) det roligaste måste ju vara alla fina och viktiga platser och ämnen vi tar upp, men också hela vårt team som är helt grymt att jobba med

 

Granbarret: Sebastian, är verkligen ekosystem hotade av skogsbruket? Överdriver du inte lite? Inga arter har väl egentligen försvunnit på grund av skogsbruket, men om någon art mot förmodan verkligen skulle försvinna; skulle jorden verkligen gå under?

Sebastian Kirppu: Det finns arter som försvunnit på grund av skogsbruket. Vitryggen är en art som bara finns kvar här tack vare det projekt som Naturskyddsföreningen driver och då planterar ut vitryggar i vår skog. En annan art som försvunnit är värmlandslav som är en av världens mest sällsynta lavar och Sverige hade de allra flesta fynden av arten innan skogsbruket högg ner de skogar där arten fanns.

Visst kan man ha åsikten att om några arter försvinner inte gör oss något. Men man kan också ha åsikten att vi som människor har ett större ansvar att låta andra livsformer leva eftersom vi har möjligheten att utrota dem.

mvh, Sebastian

 

David: Sebastian, hur gammalt är Sveriges äldsta träd?

Sebastian Kirppu: Sveriges äldsta träd är troligen Kvilleken utanför Vimmerby i Småland. Den är omkring 1000 år gammal. Sveriges äldsta tall är omkring 770 år gammal och växer ute på Hornslandet norr om Hudiksvall.

mvh, Sebastian

 

Per Nordin: Det finns nästan inga uttalande i dagens program som gör svenskt skogsbruk rättvisa. Jag som utbildar mig till jägmästare (skogsvetare), lär mig om allting från naturvård till aktivt skogsbrukande känner inte igen den bilden av svensk skog ni försöker förmedla. Ni får det att verka som att skogsbruket är den stora boven i skogen, att de går in och förstör svensk natur. Det nämns inte en enda gång att skogsbruket är sveriges fjärde största exportvara, att skogsbruket tillsammans med mineralnäringen byggt upp Sveriges välfärd. Snälla i fortsättningen ge en rättvis bild av hur verkligheten i Sveriges skogar ser ut.

Sebastian Kirppu: Jag är ledsen att du känner så. Men den verklighetsbild som finns i den svenska skogen är just den som visats på Mitt i naturen. Om du sätter dig i bilen din och åker land å rike runt för att se hur skogen ser ut så hittar du knappt några gamla naturskogar längre. De finns kvar i små oaser som är naturreservat. Svenskt skogsbruk är boven i dramat, det är ingen annan som huggit ner skogen än de skogsbolag som gör pappersmassa och sågvirke.

Att skogsindustrin är en viktig ekonomisk faktor för landet påtalas visst i programmet men när får man någon gång höra att skogsindustrin säga att de tjänar pengar på bekostnad av skogens ekosystem?

mvh, Sebastian

 

Skogsrået: Sebastian, vilken är din favorit-rödlistad-art? :)

Sebastian Kirppu: Jag skulle nog säga en art som taigataggsvamp eller kritporing, båda är de oerhört sällsynta och hittas bara i den riktigt gamla tallnaturskogen :-)

 

Kalle: Vilket skönt gäng och fantastiskt TV program ni gör på mitt i naturen. Joakim, kan vem som helst ta sig upp bergen och uppleva det du gjorde?

Joakim Odelberg: Hej Kalle, ja det kan man har man svårt att t ex gå så kan man få hjälp upp, men det kostar ju så klart. Jag har funderat på att ta med mig brorsan dit någon gång :) hade varit såå kul. Tack för fina ord

 

Maria: Joakim, kommer du åka tillbaka till Rwanda?

Joakim Odelberg: Hej Maria, A B S O L U T ! ! !  :) Ja det kommer jag att göra  

 

Per Nordin : Hej, jag studerar till jägmästare på SLU i Umeå. Jag tycker det är synd att i ett program som handlar om svensk natur är så pass färgade och ger en så vinklad av vad svenskt skogsbruk är. Det svenska skogsbruket är inte någon typ av hemsk skogsskövling där man hugger ner skog för att förstöra allt liv i skogen. I Sverige finns ingen så kallad urskog som ni i dagens program hänvisar till, all skog är på något sätt påverkad av människan. När ni i programmet hänvisar till att skördaren jobbar på rätt sida när den jobbar för det biologiska mångfaldet ger ni ännu en gång en väldigt vinklad syn av svenskt skogsbruk! Snälla i fortsättningen när ni gör den här typen av program ha med en representant från båda sidorna och inte bara från SNF, ta med någon som jobbar inom skogsbruket som jobbar med liknande frågor så ni ger en mer rättvis bild av verkligheten och det svenska skogsbruket!

Sebastian Kirppu: Som du såg var det en ekolog från skogsbolaget Bergvik som var med i programmet.

Den rättvisa bilden får du bäst om du sätter dig i bilen och åker omkring i det svenska skogslandskapet och ser hur dåligt det står till med skogsekosystemet. Den gamla naturskogen lyser med sin frånvaro. Om du har siffror som motbevisar detta får du gärna skicka in dem. Enligt Riksskogstaxeringen är det omkring 12% av den svenska skogen som är äldre än 120 år.

Andelen gammal naturskog med höga biologiska värden är ännu mindre.

mvh, Sebastian

 

Johanna: "Skogsmän"?? Hur kan SVT som public service inte klippa bort när ekologen på Bergvik skog använder ordet "skogsman"? För er information finns det även kvinnor som jobbar i skogen idag. Att 2015 använda ordet "skogsman" i TV känns inte speciellt modernt.... För övrigt skandalöst program. Jag läser till Jägmästare men har stort intresse av naturvård och vill gärna jobba inom detta i framtiden. Allt är inte så svart på vitt som ni för fram det. Är det bättre att vi använder produkter av plast eller gör dem av trä istället? Bättre att konstbevattna bomull för att göra kläder än att göra dem av svensk träfiber? Köra bil på olja eller biobränslen på svensk skog? Givetvis måste hänsyn göras åt naturvärden och det måste bli en högre lövandel i Sverige som ni säger. Det som irriterar är att ni inte för fram det positiva med skogsbruket och ger människor som inte är så insatta inom skogen fakta från båda sidor.

Mitt i naturen: Folk pratar som dom pratar. Inte kan vi ändra det. Sebastian Kirppu sa ju i programmet: Skogen ska brukas men inte överbrukas. Finland har lyckats få tillbaka vitryggen, varför är det så svårt här?Det viktiga är som du skriver att naturvärden visas hänsyn och att andelen löv ökar som du skriver. m det sker kanske vitryggen har en bättre framtid.

 

Fatima: Hej! Jag vill bara säga att det var ett jättebra och viktigt avsnitt. Många känner till hur det står till med regnskogen men inte att det är hur illa det är ställt med vår egna svenska skog. Jag är själv uppväxen i den norrländska landsbygden och tycker att det är jättesorgligt att se hur arter som lavskrikan och spillkråka har minskat med åren.

Mitt i naturen:  Tack! Kul att du gillade programmet. Med vänliga hälsningar, Maria, redaktör

 

Kalle: Vilket skönt gäng och fantastiskt TV program ni gör på mitt i naturen. Joakim, kan vem som helst ta sig upp bergen och uppleva det du gjorde?

Mitt i naturen:  Tack! mvh, Maria, redaktör

 

Granbarret: Sebastian. Vad är det, enligt din mening, som krävs för att alla ska vara nöjda? Skogsägare har rättigheter att bruka sin mark. Om inte skogsägarna vill ge bort sin skog till staten så måste de alltså frivilligt ge bort sin inkomst?

Sebastian Kirppu: Inga markägare behöver avstå sin mark gratis eftersom vi har en grundlagsbaserad äganderätt som jag förstår det. Men om markägare certifierar sin skog måste de avsätta minst 5% av den produktiva skogen till naturvård.

Om en markägare får ett förslag från myndighetern att skydda skogen så får markägaren bra betalt, marknadsvärdet plus 25% till. Så bra betalt får markägaren inte av det skogsbolag som köper avverkningsrätten av markägaren.

Mvh, Sebastian

 

Fatima: Hej! Jag vill bara säga att det var ett jättebra och viktigt avsnitt. Många känner till hur det står till med regnskogen men inte att det är hur illa det är ställt med vår egna svenska skog. Jag är själv uppväxen i den norrländska landsbygden och tycker att det är jättesorgligt att se hur arter som lavskrikan och spillkråka har minskat med åren.

Sebastian Kirppu: Skönt att höra du uppskattade programmet. Det är viktigt att de svenska medborgarna får veta något om sin egen natur som den svenska skogen är.

mvh, Sebastian

Joakim Odelberg: Fatima tack. Jag håller med dig det är viktigt. Och det är sorgligt att höra att lavskrikan och spillkråkan minskat.

 

Maria: Hej! Jag gillar också lövträd! Hur mycket lövträd finns det i den svenska skogen idag och hur mycket borde det vara?

Sebastian Kirppu: Lövskogen i Sverige har sedan det moderna skogsbruket påbörjade under 1950-talet minskat kraftigt. Under 1960-80 talen drev svenska skogsindustrin utrotningskampanjer mot lövträd genom att flygbespruta dem med gift eller hugga hål i dem och förgifta dem i skogen.

Så görs inte idag som tur är men fortfarande så röjer man bort naturligt föryngrade lövträd för att de inte ska påverka tillväxten av de planterade granar och tallar som kommer från skogsbolagens stora plantskolor.

Enligt beräkningar i barrnaturskogslandskapet borde det finnas mer än 30% löv i skogarna.

mvh, Sebastian

 

Nils 7 år: Hej Sebastian vilken är din favoritskog

Sebastian Kirppu: Jag har många favoritskogar men den som vi sände från i Mitt i naturen heter Fänstjärnskogen och ligger i Norra Ny socken i Torsby kommun, Värmland. Den är skyddad som naturreservat.

Ett annat område som är helt magiskt är Drevfjällens naturreservat eller Fulufjällets nationalpark - helt galet vackra gamla naturskogar.

Mvh, Sebastian

 

Sven: Joakim, Vad kan man göra för att hjälpa Gorillorna i Rwanda?

Joakim Odelberg: Hej Sven, vill man hjälpa till så finns det olika stiftelser och organisationer som aktivt jobbar med bergsgorillorna, b la de olika som är med i programmet. Har man chans så kan man också åka och besöka dess vackra varelser och på det sättet hjälper man faktiskt gorillorna. Vill man hjälpa här i från så tycker jag att man tar kontakt med de olika organisationer och stiftelser som jobba med gorillor. Det går att googla sig fram. Ingen nämnd ingen glömd :)

 

Gunhild: Hej Sebastian! Vad finns det egentligen för regler för skogsbruket ?

Sebastian Kirppu: Det finns väldigt många fina ord i skogsvårdslagen men denna lag är inte en gällande lag om inte myndigheten Skogsstyrelsen inför en avverkning gör ett så kallat föreläggande och beskriver att skogsvårdslagen måste följas. Då blir skogsvårdslagen gällande. Men det stora problemet är att Skogsstyrelsen gör väldigt sällan sådana förelägganden. Vi har i Sverige en överenskommelse mellan skogsindustrin och staten i form av en tanke om "frihet under ansvar" vilket betyder att skogsindustrin fritt får bruka skogen utan statens ingripande om de samtidigt lovar att inte förstöra skogens ekosystem. Så kan man kortfattat beskriva hur reglerna fungerar i det svenska skogsbruket.

mvh, Sebastian

 

Mats: SVT har ett mycket stort ansvar som opartisk förmedlare av fakta. Jag anser att dagens Mitt i naturen inte var något annat än ren SNF-propagande. Och av en händelse (?) ligger det idag en artikel om vitryggig hackpett på SNFs hemsida. Givetvis tillsammans med en uppmaning att stödja SNF med mer pengar. Gynnar verkligen SNFs symbolartstaktik den biologiska mångfalden i Sverige? En fråga som kanske kan besvara i nästa Mitt i Naturen. Eller passar det kanske bätter för Uppdrag granskning?

Mitt i naturen: Fakta är ju att vitryggen har det svårt i Sverige och att den trots flera års jobb med uppfödning och utsättning har det svårt. Vi pratar så ofta i Sverige om att andra länder är dåliga på att värna sin natur, men att säga något om hur det ser ut i Sverige är som att svära i kyrkan. Hur naturvårdsorganisationernas taktik gynnar biodiversiteten är en mycket intressant fråga. Jag tar den med mig för framtiden. Nästa program kommer handla om tvättbjörnar och mårdhundar.

mvh, Maria, redaktör

 

Sven: Sebastian, vad kan jag göra som svensk medborgare för att hjälpa vår underbara skog som du så fantastiskt och pedagogiskt visade i programmet?

Sebastian Kirppu: Du kan vara ute i naturen, skogen och ta del av den. Försök att engagare dig i någon förening som vill bevara skogen. Du kan varje dag i din dator klicka för att skydda skog genom att besöka Naturarvets hemsida. Du kan bilda en liten skogsgrupp med dina vänner och börja inventera skogar som har höga naturvärden och på så sätt hjälpa till att bevara dem. Det finns massor man kan göra. Du kommer säkert på något som passar dig :) Lycka till!

mvh, Sebastian

 

Sune: Sebastian, stämmer det verkligen att skog ägare får +25% av marknadsvärdet för sin skog av svenska staten? Det verkar ju inte klokt!! Vilken regering har infört det?

Sebastian Kirppu: Det stämmer att markägaren får 25% mer än marknadsvärdet när denne säljer sin skog till staten för att skyddas. Det var alliansregeringen som införde detta har jag för mig.

 mvh, Sebastian

 

Karolina: Att Sveriges skogar det ut som det gör idag beror inte på dagens skogsbruk, det beror på att man under industrialismen högg ner de gamla skogarna. Självklart har dagens skogsbruk förbättringspotential men att påstå att dagens skogsbruk inte gör något för naturvården och att det "kidnappat skogen" är oerhört missvisande och späder bara på den okunskap som ni pratar om i programmet. Det är oerhört irriterande att biologer och ekologer ska vara representanter för skogsbruket när de inte vet vad just skogsbruk handlar om. Fråga en jägmästare nästa gång vettja! De kan hela kedjan; ekologi, skogsbruk, ekonomi.. You name it!

Mitt i naturen: Hej! Av flera inlägg här förstår jag att det finns några jägmästare som känner sig trampade på tårna. Det är självklart tråkigt att ni gör det. Men jag är tacksam för att ni hör av er. Det säger mig att vårt program var viktigt och att det förhoppningsvis leder till en större diskussion om vad vi gör och ska göra med våra skogar.

mvh, Maria, redaktör

 

skogstrollet: Hej Sebastian! Otroligt härligt inslag du bjöd oss på! Vilken energi du har! Hade skogen ni va i i inslaget ett namn? Är själv väldigt naturintresserad och spenderar gärna så mycket tid jag kan ute.det var en så vacker skog, skulle vara underbart att kunna besöka den. Har du annat tips på någon favoritskog? Är det universitetsstudier som gäller för att kunna arbeta med natur eller kan man engagera sig på något sätt på en gång? Vart vänder jag mig för att aktivt hjälpa till ute i fält? Allt från ringmärkning av fåglar till vård av skog och mark? Tack! :)

Sebastian Kirppu: Favoritskogar finns på många håll men jag som bor i gränslandet Värmland-Dalarna har mina favoritskogar i norra Dalarna och norra Värmland. Havsvalladalen i norra Värmland är fantastisk! Fulufjällets nationalpark är otrolig för att inte tala om Drevfjällens naturreservat som är magiskt!

Universitetsstudier är alltid bra men man kan komma långt med eget intresse och använder du mycket av din fritid åt att umgås med skogen samt med människor som kan mycket mer än dig själv om skogen så lär du snappa upp väldigt mycket. Det viktiga är dock att du håller dig till fakta och är uppriktig. Då blir du mer betrodd även om inte alla uppskattar dina ord.

Lycka till!

mvh, Sebastian

 

Mats: Sebastian, kan en skogsägare fritt bestämma om hen vill skydda sin egen skog genom att inte avverka?

Sebastian Kirppu: Det kan hen göra. Om inte staten är beredd att betala för att en markägares skog ska skyddas så får markägaren hugga ner sin skog. Men är markägarens skog certifierad så får hen inte avverka skog som har höga biologiska värden. Men certifiering är frivilligt.

mvh, Sebastian

 

Sam: Vad har Mit I naturen för miljöpolicy vad gäller resor och sånt?

Mitt i naturen:  Vi försöker åka tåg så mycket det går och har pratat om att klimatkompensera. mvh, Maria, redaktör

 

Karolina: Att Sveriges skogar det ut som det gör idag beror inte på dagens skogsbruk, det beror på att man under industrialismen högg ner de gamla skogarna. Självklart har dagens skogsbruk förbättringspotential men att påstå att dagens skogsbruk inte gör något för naturvården och att det "kidnappat skogen" är oerhört missvisande och späder bara på den okunskap som ni pratar om i programmet. Det är oerhört irriterande att biologer och ekologer ska vara representanter för skogsbruket när de inte vet vad just skogsbruk handlar om. Fråga en jägmästare nästa gång vettja! De kan hela kedjan; ekologi, skogsbruk, ekonomi.. You name it!

Sebastian Kirppu: Jag är ledsen att göra dig besviken. Att den svenska skogen ser ut som den gör i dag beror bara på dagens moderna skogsbruk. Det sätt man avverkade skog på under 1800-talet var inte i paritet av de kalhyggen som man gör idag. Men detta vill självklart inte skogsindustrin eller markägarna erkänna. Det är mycket lättare att skylla på andra än sig själv.

Det enda som dagens skogsbruk kan erkännas ha gjort är att tillväxten i skogen är bättre då vi idag använder förädlat plantmaterial och gödslar skogen samt stora kvävenedfall från luften.

Okunskapen du talar om kommer i första hand från just jägmästare eller skogsmän/kvinnor som bara ser skogen ur ett ekonomiskt perspektiv. Enligt skogsvårdslagen har vi jämställda produktionsmål och miljömål. Idag har vi skyddat ca 3,8 % av den svenska produktiva skogen. Det är inte särskilt jämställt!

mvh, Sebastian

 

Nyfiken: Vad är det som har gjort att det finns fler bergsgorillor nu är tidigare?

Joakim Odelberg: Hej, det som gör att det finns fler gorillor idag än för t ex 10 år sedan är ju skyddet som stärkts runt gorillorna. Men även det bevarande jobb som görs av IGCP, WWF, Dian Fosseys Found, Gorilla Doctors m fl där man uppmärksammat deras situation,och b la fått människor att förstå att gorillan är värd mer levande i sin rätta miljö än död.

 

Sofi: Varför dör träd?

Sebastian Kirppu: Träd dör av ålder, svampangrepp, stormskador, brandskador, näringsbrist, översvämning och så vidare. Vissa träd kan dock bli väldigt gamla, t ex är Sveriges äldsta tall ca 770 år gammal.

mvh, Sebastian

 

Marika : Hej Sebastian! Tack för att du visar hur viktigt det är med gammal orörd skog! Vad tror du är det bästa sättet att förändra skogsbruket?

Sebastian Kirppu: Kunskap är den enda faktorn tror jag som kan förändra något. Å då gäller det hela det svenska folket. För om vi svenskar vet vad skog är och inser vikten av dess ekosystem då kommer vi som medborgare att ställa krav på att skogsbruket inte ska skövla vårt egna gemensamma naturarv - naturskogen och dess ekosystem.

mvh, Sebastian

 

Millan: Sebastian, finns det ngn urskog i norra Sverige?

Sebastian Kirppu: Otroligt små andelar av den svenska skogen är urskog. Urskog i egentlig mening betyder att inga träd har huggits ned av människan. Men sådana skogar finns knappt i det lilla landet Sverige. Men små fläckar finns och oftast då i de fjällnära områdena dit inga skogsmaskiner ännu hunnit komma.

mvh, Sebastian

 

Erika: Joakim, var har du fått ditt brinnande natur intresse ifrån? Du känns så naturlig i din roll som programledare:-)

Joakim Odelberg: Hej Erika, tack vad kul att du tycker det, det blir jag glad av att höra. Måste ha kommit från min föräldrar. Sen har det varit ett väldigt stort intresse i hela mitt liv. Jag tog t ex mitt första dykcert när jag var 10 år och det är från havet som mitt naturintresse började :)

 

Skogsälskaren: Skulle man kunna förbjuda alla skogsskövligar i grundlagen?

Sebastian Kirppu: Det tycker jag inte man ska. Man borde istället lagstadga att skogsbruket ska utföras inom de ekologiska gränser som planeten jorden ger oss. För idag är inte det svenska skogsbruket ekologiskt hållbart. Men när och om det någon gång kommer att bli så får framtiden utvisa.

mvh, Sebastian

 

Johan G: Finns även många skogsägare som känner sig trampade på tårna, Vi tillsammans avsätter stora arealer mark för den biologiska mångfalden utan någon ersättning från staten. Att SVT på bästa sändingstid får sända ett sådant vinklat program som idag gör mig som trogen tittare både ledsen och besviken.

Mitt i naturen: Hej. Det du och många andra gör är fantastiskt. Det är ingen tvekan om det. Alla måste hjälpas åt, och för den vitryggiga hackspetten är läget svårt i Sverige trots det som görs. Jag hoppas verkligen att frågan om skogen kommer högre upp på dagordningen och jag hoppas att vårt program kan bidra till det.

mvh, Maria, redaktör

 

Anita: Hej Sebastian! Jag funderade på att jobba med skog förut men i så fall skulle jag vilja jobba hållbart - det svenska skogsbruket intresserar mig inte. Var och vad kan man plugga om man vill lära sig om att bruka skogen som ett ekosystem som du sa?

Sebastian Kirppu: Googla Naturnära skogsbruk, Lubeckmodellen eller Silva skog AB.

mvh, Sebastian

 

Moderator: Stort tack för alla frågor! Nu stänger vi chatten! Hoppas ni vill titta nästa vecka, då handlar programmet om tvättbjörn och mårdhund, bland annat.