SVT1Torsdagar 20.00

Vi följer med på fågelskådning

Fågelskådare.
En fågelskådare spanar för fullt.

En solig söndag i april följde vi på Mitt i naturen med ett gäng entusiastiska fågelskådare för att spana på vårens fåglar och ta reda på de bästa tipsen för en lyckad skådningsdag.

Fågelskådning är en populär aktivitet runt om i Sverige, många tycker om att ge sig ut i naturen under våren i frisk luft för att försöka se olika fågelarter. I Umeå träffas fågelintresserade varje söndag och åker tillsammans ut till platser där det finns goda möjligheter att se fåglar, alla som vill är välkomna. Varje tillfälle leds av en rutinerad fältornitolog, den här dagen var det Andreas Garpebring som också arbetar som biolog på Länsstyrelsen Västerbotten som var guide.

Kanadagäss

Första platsen vi besöker är ganska stilla och fåglarna verkar inte riktigt vilja dyka upp här.

– Många fåglar har redan passerat trakten berättar Andreas och föreslår att vi ska bege oss vidare mot en annan plats.

Nästa ställe ger oss bättre förhoppningar, här finns redan ett tjugotal fågelskådare som är i full aktivitet. Ett par hundar ligger och njuter i solen och husse och matte spanar i sina kikare. Efter ett par minuter kommer ett gäng kanadagäss och landar framför oss. Kanadagåsen är en av de fåglar som beger sig mot norra Sverige under våren. Det går att känna igen en kanadagås genom att titta på halsen som är svart med en vit fläck under näbben. Under vintern håller kanadagässen till i södra delarna av landet eller i Danmark om det är mycket snö i Skåne.

Knölsvanar passerar

Efter någon timme får vi nytt besök, den här gången är det knölsvanar som kommer flygande och stannar en kort stund på åkern. Det går att se skillnad på en knölsvan och en sångsvan genom att titta på näbben, sångsvanens näbb är rak och orange och knölsvanen har en svart knöl ovanpå näbben. Sångsvanen fick vi däremot inte tillfälle att se just den här dagen.

Bästa tipsen

Efter ett par timmar av fågelskådning tar vi fikapaus i solen och får oss en liten pratstund med Per Hansson som är något av en fågelexpert. Han berättar för oss hur man kan gå tillväga för att få de bästa förutsättningarna för fågelskådning.

– Våtmarker är alltid bra ställen att åka till om man vill se olika typer av fåglar. Om det precis har regnat kryper maskarna upp ur jorden och fåglarna kan vara där bara en liten stund senare. Då kan man åka ut efter bara någon timme så kan man ha turen att se många fåglar. Gällande utrustning är det viktigt att ta med sig en bra kikare, gärna både en hand- och tubkikare. Sedan är det som vid många andra tillfällen bra att hålla blodsockret uppe, så något att äta under dagen är nödvändigt förklarar Per.

Efter fikapausen börjar vi dra oss tillbaka för dagen, guiden Andras Garpebring berättar att han känner sig väldigt nöjd med dagen och inte minst det fina vädret. Vi kan inte annat än hålla med, efter en dag med vackert väder ute i naturen där vi fått beskåda både knölsvanar och kanadagäss och dessutom fått lungorna fyllda med frisk luft är det svårt att inte uppskatta fågelskådning som naturaktivitet.

Mitt i naturen

Naturprogram