"Bästa svenska serien på länge"

Läs chatten med skådespelaren Eric Ericson och upphovsmannen och författaren Ulf Kvensler.

Eva: Hej Eric och Ulf. Vill börja med att tacka för en suverän serie - det bästa från SVT på länge! Vi sitter bänkade på måndagarna. Genomgående otroligt bra skådespelarinsatser, Eric och Livia - vi älskar ert (sam)spel! Eric, din stjärna har bara börjat lysa över oss, du kommer att glimra länge! Mina frågor: 1.Blir det en fortsättning på Molanders? Hoppas hoppas.. 2. Musiken. Wow så härligt. Eric, var du innan serien klassiskt intresserad? Har serien öppnat några musikdörrar för dig personligen? Är Svetlana musiker på riktigt? (det känns så) 3. Jag också nyfiken på huset som familjen bor i. Vem har ritat det? Så snyggt. 4. Har ni fått några kommentarer från Alingsåsborna? Positivt/negativt. Tack igen SVT och skaparna!
Ulf Kvensler: Hej Eva. 1. Vi vet inte än om det blir nån fortsättning. 3. Jag vet inte vem som ritat huset, men numera ägs det av trummisen i Motorhead (sant). 4. Det är nog mest positivt från Alingsåsborna, men en del har påpekat att ganska lite är inspelat på plats. Ca 20%. Men i sista avsnittet är vi ovanligt mycket i Alingsås, bl a på stadshotellet, järnvägsstationen och en innergård nere på stan.

 

Therese: Tack för en så bra serie!! Kommer det att komma fler säsonger??
Moderator: Vi vet inte för tillfället men Mette Friberg, programchef Drama & Samhälle SVT Göteborg, hälsar att det kommer besked senare i vår. Håll tummarna!

Claudia: Mycket bra serie. Gratulerar Ulf Kvensler till ett mycket bra manus och bra regi. Hur hittade du en sådan bra skådespelerska som Svetlana? Jag vet att hon medverkat i flera filmer men i den rollen är hon grymt bra. Hur går diskussionerna om en fortsättning av serien. Jag skulle mycket gärna se att hennes roll blev större. Hon är ju underbar.
Ulf Kvensler: Hej Claudia, tack för de fina orden. Det var Tusse Lande, som castade vuxenrollerna, som hittade Svetlana. Hon är fantastisk och har även en karriär i Ryssland. På teatern i Moskva kallade regissören henne "Madam 500 volt". Jag kan bara skriva under på det. 

Sanna: Ni har lyckats skapa en välskriven serie med kvick dialog och trovärdiga karaktärer. Inte ofta man ser det i svensk TV. Kommer Molanders tillbaka? Skulle ni vilja fortsätta? Tack för ett bra jobb!
Ulf Kvensler: Hej Sanna, vad roligt att du gillar serien! Vi vill gärna fortsätta men SVT har inte bestämt sig än.Helena Kollin: hej eric tycker om du om att vara med i Molanders
Eric Ericson: Hej, Helena! Ja, jag skulle nog tillochmed säga att det är det roligaste jag gjort i jobbväg...

Rasmus: Hej Eric! Tack för en förnämlig insats i en fantastisk serie! Din dirigering ser ovanligt bra ut för att vara film/TV. Är det endast tack vare din dirigentlärare David Björkman eller har du en musikalisk bakgrund själv, dirigerat tidigare eller spelat något instrument? Bästa hälsningar Rasmus
Eric Ericson: Man tackar! Nej, jag har ingen riktig bakgrund inom musiken, utan David Björkman har lärt mig allt jag kan...Johanna: Hej Eric & Ulf Måste först säga att detta är en grymt bra serie!!! Kommer det komma tillbaka Molanders??? Hoppas hoppas :) & du Eric är en väldigt bra & snygg skådespelare. Hoppas du kommer vara med i nästa Molanders omgång om det blir någon :) Hur länge har du hållit på med teater & hur gick du till väga för att bli skådespelare?? (är själv sugen på det yrket) Tack för svaren i förhand & för en fantastisk serie!!! Många kramar Johanna 
Eric Ericson: Hehe... Smicker funkar ju alltid... Jag har ända sen jag var fem vetat om att jag vill bli skådis...
Scenskolan 1995-1998 i gbg

Sanne: Hur bestämde ni skådespelare, då syftar jag mest på "barnen"? Har de någon scenutbildning eller liknande. Riktigt duktiga i alla fall. Hoppas vi få se mer Molanders!
Ulf Kvensler: Hej Sanne! Det var noggrann casting av Moa Olsson i Göteborg som gjorde att det blev så bra. Erik Lennblad hade vi sett i en novellfilm men Alva var en helt ny bekantskap.

AmatörteaterAc: Vilken bra serie! Hur resonerade du när du byggde upp din karaktär? Vilka är hans huvudsakliga personlighetsdrag skulle du säga? Riktigt bra rollprestation!
Eric Ericson: Tack! Ulf har ju skrivit den här rollen så den spelar sig själv, men en sak jag märkte ganska snabbt var att Olof är en diplomat, och det tog jag fasta på...

Mahmed nuur: Hej på er. jag boddde sverige två och halv år. det var första svenska serie som jag tittade och det var jätte spännande. jag hoppas att ni ska inte avsluta den har serie. ni kan börja nya season om ni kan....................mahmed från somalia
Ulf Kvensler: Tack Mahmed, kul att höra! 

Torsa: Till Ulf: Hur mycket är man som manusförfattare med under inspelningen? Är du på plats för att säkerställa att det blir som du tänkt dig? Eller hur ser processen ut? Måste du lita blint på regissören?
Ulf Kvensler: Hej Torsa! Jag har ju regisserat tre avsnitt själv, så då är jag med hela tiden förstås... i övrigt var jag inte med så mycket ute på inspelningsplats. Vi har ju repat igenom texterna i förväg, samt snackat igenom det noggrannt, så att vi har samma bild av vad som ska göras. Leif Lindblom och Emiliano Goessens som regisserat de övriga avsnitten har gjort ett kanonjobb. 

Fredrik: hej ulf hur fick du idén till molanders?
Ulf Kvensler: Ursprunget är egentligen att jag själv spelade klarinett i ett musiksällskap när jag växte upp.Eva:
Hej Eric och Ulf. Vill börja med att tacka för en suverän serie - det bästa från SVT på länge! Vi sitter bänkade på måndagarna. Genomgående otroligt bra skådespelarinsatser, Eric och Livia - vi älskar ert (sam)spel! Eric, din stjärna har bara börjat lysa över oss, du kommer att glimra länge! Mina frågor: 1.Blir det en fortsättning på Molanders? Hoppas hoppas.. 2. Musiken. Wow så härligt. Eric, var du innan serien klassiskt intresserad? Har serien öppnat några musikdörrar för dig personligen? Är Svetlana musiker på riktigt? (det känns så) 3. Jag också nyfiken på huset som familjen bor i. Vem har ritat det? Så snyggt. 4. Har ni fått några kommentarer från Alingsåsborna? Positivt/negativt. Tack igen SVT och skaparna!
Eric Ericson: Hej, Eva! Tack och åter tack för de fina orden. Musiken under inspelningen har faktiskt hjälpt mig andas på riktigt! Det låter märkligt, men jag som dirigent måste "andas" tillsammans med musikerna och det har hjälpt mig.... Dessutom lyssnar jag bara på P2 numera - till familjens förtret.

Lotta: Hej! Vi undrar om Fanny kommer hem igen senare på kvällen?
Ulf Kvensler: Ja. Hon hade glömt tandborsten. Sen stack hon igen. Nytt tårfyllt avsked :-)Marie: Hej Eric! Vi är släkt på lite håll (sysslingar) och träffades en del när du var barn. När visste du att du ville bli skådespelare? Är rollen i Molanders en favorit eller har du någon annan?
Eric Ericson: Hej, syssling! Jag fattade redan som femåring att det här vill jag syssla med... Och rollen som Olof kommer på absolut förstaplats!Nelly : Hej Erik! Skulle du säga att du känner igen dig i din karaktär? Har du och Olof någonting gemensamt? Hoppas på en fortsättning på denna underbara serie! :) Hälsningar från Uppsala!
Eric Ericson: Tack!Tobias: Hej, jag är en student från Nederländerna som läser svenska vid Amsterdams universitet. Jag är mycket imponerad av denna fantastiska serie och jag skulle gärna vilja visa den för mina föräldrar! Har ni kanske planer att utge en dvd i Nederländerna med nederländska eller engelska undertexter så att även de kan se ert mästerverk?
Ulf Kvensler: Ja, jag hoppas att SVTs säljorganisation så småningom sätter tänderna i serien och försöker sälja den utomlands. Då kan den mkt väl komma på nederländska. Annars får väl dina föräldrar lära sig svenska...MattCeeter: Eric! Bra jobbat!
Eric Ericson: Tack! (det skulle jag svara på den här frågan och inte på Nellys...)Martin:
Hej Eric hur länge har du varit skådespelare? mvh Martin
Eric Ericson: Jag har jobbat som skådis sen jag var 16 (Storstad på Svt 1990-1991)Karin: Fantastisk sere! Har inte missat en minut och tårarna har strömmat den senaste halvtimmen. Håller tummarna hårt hårt för en fortsättning! Tack till er båda!
 

Mathias: Bästa svenska serien på länge. Fint foto, bra skådespeleri, hög trovärdighet. Är det mjuka färgvalet (ljusblått, beige och andra jordtoner) medvetet.
Ulf Kvensler: Vår production designer Michael Higgins jobbade mycket med färgskalan inledningsvis, vilket sedan slog igenom i scenografi, kläder osv. T ex har vi nästan helt valt bort rött i serien, det förekommer i princip bara i julavsnittet, avsnitt 6. En tidig inspiration var en målning av van gogh som hade de lite dova färgerna vi ville ha.Elin Loves Molanders:
Hej Erik! Skulle du kunna tänka dig att flytta till Alingsås på riktigt? Isåfall, vart skulle du bo? Har du några planer på att vara med i en till säsong av Molanders
Eric Ericson:Jamenvisst! V:a Bodarna lär ju vara riktigt fint...Eva S:Jag kan inte tänka mig att SVT låta bli att hörsamma alla lovord som sagts om den här serien. Tydligen har nästan hela svenska folket följt den så det måste bara fortsätta!! Så vi får reda på hur det går med deras relation. Det är verkligen fantastiska skådespelare!!Adam Eliasson:Hej. Är en kille på 13 år och bara älskar hela eran serie. Jag älskar allt från manuset till filmandet. Har två frågor. Första lyder så här: Vad använde ni för kamera? (är ett litet kamera freak) Andra lyder så här: Vad redigerade ni med för program?
Ulf Kvensler:Kameran var Arri Alexa och redigeringsutrustning var Avid - tror jag.Mikael:
Hej. Vad heter sången som Dan Ekborg sjöng sist?
Ulf Kvensler: All I ask of you, ur Phantom of the opera.Mormor Signe: Nu blir det inte så kul på måndagskvällarna.Saknar er redan.

 

Tedrickaren: Bästa anekdoten från inspelningen?
Eric Ericson: Ojojoj... Det finns så många historier att välja bland. Vi hade så inihelskottans roligt hela tiden (vilket man inte alltid har...)Sanna:
Tack för en otroligt bra serie!! Hoppas verkligen på en fortsättning!! Varför valde ni att spela in i just Alingsås? Och var ligger t.ex. fam Molanders hus samt Olofs arbetsplats?
Ulf Kvensler: Alingsås är en stad i ungefär samma storlek som Ronneby där jag växte upp. Vi hade tankar om andra städer först, för att komma bort från det lite puttenuttiga, men kom sedan fram till att det inte var The Wire vi skulle göra. Vi valde den miljön som kändes naturligast för den här historien att utspela sig i. Och Alingsås låg på bekvämt avstånd från Göteborg.Kina: Måste bara bli en säsong till...så bra serie. Du är så jäkla bra Eric. Kan man mailbomba om en fortsättning haha
Eric Ericson: Jomenvisst! Ta reda på alla chefer på svt drama och maila maila maila!Tedrickaren: Bästa anekdoten från inspelningen?
Ulf Kvensler: Det vi skrattade mest åt under mitt regiblock var nog när Jacob skulle öva recitation av Förklädd Gud i kyrkan, med Marit. En annan dag missuppfattade jag Alva Cavallin när hon använde uttrycket "chillax", jag trodde hon sa "she liiiikes". Det tyckte åtminstone de andra var väldigt roligt.Leif Forsberg: Hej! Inte mycket mer att säga, skriver under på alla superlativ som redan sagts och hoppas att SVT är smarta nog att spinna vidare på succén. Den klart bästa serien på Svensk tv på mycket länge:-)Astrid: Eric: är du singel?
Eric Ericson: Nix. Jag är gift med Tove Wiréen - som spelar Marie i Molanders!Toris: Vad var det där för slut? Vad händer nu då? SÅ DÄR FÅR MAN INTE GÖRA.
Ulf Kvensler: Du får vända dig till SVT och kräva en säsong 2 :-)Karla och Mona: Har du barn Eric?
Eric Ericson: Två!Lina: Hej! Underbar serie! Men varför detta slut? Det sliter i sär mitt hjärta. Hur gick tankarna kring detta? Fanns det något alternativt slut? Och hur gick det sen? ;)
Ulf Kvensler: Som sagt, vi har tankar om en säsong till, men SVT har inte fattat beslut än.Kattis: Saknar gilla knappen på alla kommentarer som skrivs. Håller med!Robert: Hej Eric vilken är din favorit serie?
Eric Ericson: Har blivit väldigt fäst vid Breaking Bad och House of CardsEva 2:
Vilken underbar serie, den bästa på mycket länge. Uppskattar det fina samspelet mellan Eric och Lika. Mycket trovärdigt! Också väldigt fina prestationer av ungdomarna. Hoppas verkligen på en fortsättning det finns ju förutsättningar för det. Här får jag verkligen något för prispengarna.
Eric Ericson: Tack. Tack! TACK!Ulrika: Suverän serie. Manusförfattaren måste haft bra förebilder. Jag som läkare och mina kvinnliga kollegor har skrattat igenkännande åt Livias karaktär, vi är rätt många med de personlighetsdragen...All heder åt skådespelarna!Carina: Ooh, jag vill säga att detta är en klockren serie med fantastiska skådespelare och manus. Mycket underbar underhållning! Tack!Edde: Eric. Vem av skådespelarna har du kommit närmast?
Eric Ericson: Livia och Jacob. (Fanny & LG)Helena i Bromma: Tack Ulf för en fantastiskt bra serie! Jag håller med tidigare inlägg om att Molanders är den bästa serien på länge. Hoppas att det blir en fortsättning. Varifrån kommer inspirationen att berätta denna historia? Hur skulle du sammanfatta sensmoralen?
Ulf Kvensler: Jag vill nog inte sammanfatta sens moralen. Men tanken har i alla fall varit att skildra karaktärerna så pass komplext att man inte får någon person som är bara god och någon som är bara ond (av de centrala karaktärerna åtminstone). Förhoppningsvis kan ingen säga att de aldrig aldrig skulle kunna gjort det Fanny gjorde, eller det Olof gjorde, under de omständigheterna. Folk kan göra varandra illa utan att någon är ond för det.smultron: Vem är killen som spelar Farsad? Han e skitbra
Ulf Kvensler: Peshang Rad. Håller med, han är skitbra.Lillamyh: Hej på er! Vill tacka för en fantastisk bra serie med bra och intressanta karaktärer och ett otroligt bra manus. Alla roller är tillsatta med otroligt duktiga och bra skådespelare. Mycket genomtänkt serie som både roar och har ett djup som får en att tänka till. Passar flera generationer, män kvinnor ung som gammal. Den har något att säga till alla. SVT gör en stor miss om de inte fortsätter. Detta är verkligen veckans höjdpunkt. Kramar till er alla!
Eric Ericson: Vad roligt att du gillar Molanders lika mycket som jag har tyckt om att jobba med den!+: Gillade när svetlana fixa elen på ryskt vis....en spik..heheMette Sörvik: Älskar LG Bern.Sofie: LG;s karaktär är ju underbar. Man vet inte om man skall skratta eller gråta åt honom. Kunde ni hålla er för skratt under inspelningarna? Otroligt bra spelat. Alla var iofs duktiga.:)
Eric Ericson: Man kan i dagens avsnitt se hur jag inte kunde hålla mig för skratt i slutet av en scen. Det var extreeeeemt svårt ibland....nightingale: Toppen manus och superbra skådespelare (ingen nämnd- ingen glömd) och inte minst musiken. Njutbart !! Lite sorgligt var det ikväll. Hoppas på en fortsättning. Tusen tack !!!Anna: Obs! Även om slutet var hjärtslitande (utom för Linus) så var det UPPFRISKANDE att avvika från det tradiotionella -levde-lyckliga-i-alla-sina-dagar-slutet. Nu blev nästan ingen lycklig. Inte ens Olofs mamma...
Ulf Kvensler: Linus och Victoria blev dock lyckliga. Och Fanny och Alva hade det väldigt mysigt ihop, vilket de inte har varit bortskämda med under de tidigare avsnitten... men visst, det är ett slut i moll. Om det blir en säsong till kan det tänkas att det slutar annorlunda.Lillamyh: Hej på er! Vill tacka för en fantastisk bra serie med bra och intressanta karaktärer och ett otroligt bra manus. Alla roller är tillsatta med otroligt duktiga och bra skådespelare. Mycket genomtänkt serie som både roar och har ett djup som får en att tänka till. Passar flera generationer, män kvinnor ung som gammal. Den har något att säga till alla. SVT gör en stor miss om de inte fortsätter. Detta är verkligen veckans höjdpunkt. Kramar till er alla!
Ulf Kvensler: Tack Lillamyh för de fina orden!Eliana: Vilken kompositör och musik spelas i vinjetten och presentationen vid varje avsnitt.
Ulf Kvensler: Det är Laudate Dominum av Mozart.Kicki: Superbra serie! Ett enda litet minus: varför står det ingenstans vem sångerskan är och vad stycket heter som hon sjunger i inledningen?
Ulf Kvensler: Sångerskan vet jag inte men stycket heter Laudate Dominum och är skrivet av Mozart.Sunnerstedts: Jag glömde tillägga att kommentaren om cliffhanger skrev jag för att jag inte varit så investerad i en TV-serie sedan jag såg Huset Silfvercronas gåta. Fast Molanders har mer unik grepp, bättre skådespelare, och musik och mindre klasspolitiskt beskäft. Erik, ddubbeltumme på dig och Livia. Jag blev så otroligt investerade i era karaktärer. Kul att du gillar House of Cards. Den brittiska eller den amerikanska, om du måste välja? Eric Ericson: Haha! Tack! Tyvärr har jag inte sett den engelska originalserien, men jag var mycket förtjust i en annan serie som bygger på politik: Den som In the Loop bygger på. Om du fattar...Astrid: Vill dela med mig av min topp-tre-lista. 1. farzad. 2. olof. 3. LG. 4. farfarn 5. jonaskarlssons karaktär. tack alla män i denna serie!Kajsa: Alvas utbrott mot Fanny, när Alva räknar upp allt hon inte SKALL göra borde ALLA föräldrar se tsm med sina tonåringar. Den är som tagen ur verkliga livet.Kava: Oj vad man känner igen personer som LG Bern och man lider med dem och deras fantasivärld och mask de bär. Som tonårsmamma lider man med barnen i serien tystnaden i deras förhållande får en att rysa. Det måste bli en ny säsong kan inte vänta!Britt: Jag förstod inte riktigt LG:s problematik. Spelmissbrukare, psykiskt sjuk? Det verkade som han bar på en hemlighet?
Ulf Kvensler: LGs grundproblem är, som jag ser det, hans helt felaktiga självbild. Han (och även hans mor) har matat honom full med förhoppningar om en stor framtid som inte har infriats. Hellre än att konfronteras med sanningen lever han i en drömvärld.elvira: eric, är du lik olof som person? vem tycker du gjorde mest fel av fanny eller olof?
Eric Ericson: Hej! Nej, jag tycker jag är väldigt olik Olof. Jag är yvig och bullrig, medan Olof är återhållsam och håller inne på sig. Jag tycker nog att de båda gjorde fel. Som inte tog tag i sin relation från början. På riktigt...PS: Prästens man - vilken fullträff - han får verkligen igenom en känsla som är obeskrivlig på bara ett par sekunder. Om ni fortsätter serien, lägg gärna lite mer på honom, hur kan man vara så självupptagen, det måste finnas nåt bakom?
Ulf Kvensler: Dåligt självförtroende tror jag är grunden till hans kontrollbehov. Han känner sig hotad av att Marit är attraktiv.Maria: Eric Erikcson - du är så bra! Hoppas på en fortsättning, Bode vara givet! Glad Sommar!
Eric Ericson: Tack för de fina orden! Det värmer!Special: KLOCKREN serie! Hur mycket pengar vann LG?
Ulf Kvensler: Jaadu... your guess is as good as mine. Några hundratusen bör det väl ha varit.Nicki: Fantastisk serie som har fått mig att längta efter måndagar. Tack för fantastiskt skådespeleri! Snälla SVT gör en säsong till, det här är den bästa svenska serien jag har sett på mycket länge.
Eric Ericson: Tack och åter tack!Margareta Randwall : Det har varit roligt att se dig utöva ditt yrke som skådespelare i denna serie. Hälsningar Margareta
Eric Ericson: Man tackar och - som de säger i Monty Python: "It´s all in a day´s work!"Annelie: Ulf! Saknar du inte att stå framför kameran?
Ulf Kvensler: Jo ibland. Det var roligt att hoppa in i sista avsnittet. Tyvärr kunde jag inte hålla mig för skratt när Jacob körde loss så vi tappade nog en halvtimmes inspelningstid på att jag fnissade sönder i övrigt utmärkta tagningar. MB: Hej, vad har Eric gjort innan i skådespelarväg och vad har Ulf Kvensler gjort? Alltid skoj att se annat av samma manusförfattare och skådespelare etc
Eric Ericson: Jag har jobbat som skådespelare på teater och film/TV sen jag var 16 (1990) sen dess har jag varit med i ett 20-tal produktioner... Storm, Gynekologen i Askim, Julkalendern (bara för att nämna ett axplock, som det heter...)Karla och Mona: Kommer ni ha nån idolträff nångång? vill så gärna träffa dig eric och få din autograf! är ett stort fan!
Eric Ericson: Vi får väl se...kina: Olofs föräldrar, visst är dom ett par på riktigt ?? Riktigt bra är dom precis som ett gammalt troget par som gnatar jämnt men med kärlek i rösten. Känns som det är naturligt för dom.
Eric Ericson: Mnjaaa... De har varit ett parmankan: Tack för bra serie. Kul med spegling av orkesterlivet - mycket igenkänningsfaktor där. Spelar själv klarinett i amatörorkester och har lett igenkännande många gånger. Vilken snygg vinjett dessutom. Berätta gärna lite mer om den
Ulf Kvensler: Vinjetten är gjord på SVT Växjö. Det är inget trickat utan de har byggt riktiga miljöer m hj a hus och figurer till modelljärnvägar. Molandershuset är så klart ett specialbygge. Vi bad flera firmor komma in med förslag och de utgångspunkter vi gav dem var nåt helt annat än det som SVT Växjö kom in med. Men vi älskade den direkt. t: Ville ju se mer av Farzahd! Hade hoppats att han och Fanny skulle bli ett par!
 

Cecilia: Linus är en så ovanlig karaktär i svenskt drama - mycket bra! Och Alva känns verkligen som Fannys dotter.
Ulf Kvensler: Ja, de är faktiskt lite lika utseendemässigt också.
 

Nicki: Fantastisk serie som har fått mig att längta efter måndagar. Tack för fantastiskt skådespeleri! Snälla SVT gör en säsong till, det här är den bästa svenska serien jag har sett på mycket länge.
Ulf Kvensler: Tack, vad roligt att höra!sara: Hej Eric, saknar du tiden på helsingborgs stadsteater? Känner du att helsingborgs stadsteater öppnade nån dörr för dig inom filmskådespeleri?
Eric Ericson: Klart jag saknar Helsingborgs stadsteater! Det är en helt suverän arbetsplats där jag lärde mig mycket och hade väldigt kul! Kommer mer än gärna tillbaka!Katarina: Hej Erik och Ulf! Hur kom idén upp till att skriva denna serie om fam. Molanders? Vill verkligen berömma alla som medverkat i serien. Jättebra!!!!! =) Vill se mer!
Eric Ericson: Tack! Maila SVT och KRÄV en säsong 2!Linda: Åh jag älskar serien och är så fast så jag tror att den är på riktigt, när Dan Ekborg dök upp så trodde jag typ att det var Dan Ekborg som gästade Molanders och inte en karaktär, scary och jag såg Farzan på Fältan häromdagen och blev väldigt förvirrad någon sekund, mao sååå bra serie! nu undrar jag, har denna LG funnits på riktigt? Han har ju så bedrövligt dåligt omdöme så jag undrar om det kan vara möjligt att man spelar på trav fast man inte har några pengar?
Ulf Kvensler: Jag tror det är fullt möjligt om man är spelmissbrukare.Fredrik: eric du är grym är du olof lika som du är som privatperson?
Eric Ericson: haha! Tack! Nej, Jag och Olof är väldigt olika....Aztor: Tack för en fantastiskt bra serie! Hur sjutton lyckas man fånga (musik-)livet i en småstad så klockrent. Första gången man fick se personalen på Kulturskolan skrattade jag hejdlöst av skräckblandad förtjusning... För att inte tala om fantastiskt skådespeleri, musiksättning, sinne för detaljer mm. /Aztor (som jobbar på kulturskola i en småstad)
Ulf Kvensler: Haha, vad roligt att höra att vi prickat rätt där! Alla som jobbar på Kulturskolor i Sverige är hjältar tycker jag.musikälskare: Är detta ditt stora genombrott Eric? Ditt fantastiska scenspråk och ansiktsuttryck är helt fantastiskt. Jag drömmer själv om skådespeleri men är för feg så avundsjuk är man allt...
Eric Ericson: Tack för de fina orden, men något genombrott tror jag inte på... Jag har jobbat i 23 år nu och det har ju gått fint hittlills..Stefan L: Ett stort grattis till en suverän TV-serie. Nästan lika bra som Skärgårdsdoktorn, fast ändå modernare. Suveräna skådisinsatser. speciellt spelet mellan dig Eric och Livia. Leif Lindblom och du Ulf har gjort ett kanonjobb. Ulf, vart fick du inspirationen ifrån när du satte dig ner och skrev, är du musiker själv, är du skild själv?
Ulf Kvensler: Jag har spelat klarinett i ett musiksällskap när jag växte upp, och så har jag en bror som är musiker. Nej, jag är inte skild, tvärtom lyckligt gift.Peter: Hej, finns det ett manus klart för säsong 2?
Ulf Kvensler: Vi jobbar med det just nu men vi har inte fått något produktionsbeslut av SVT.Sanna: Sist jag såg dig Eric var i storstad och nu Molanders. Du är fantastiskt bra och Molanders är det bästa som visats på mycket länge. Min fråga är vad du har haft för dig mellan storstad och detta? :-)
Eric Ericson: Hej, Sanna! Tack för det! Sen Storstad har jag utbildat mig på scenskolan i Göteborg och filmat en hel del och jobbat på olika teatrar runtom i landet. Just nu har jag en fast anställning på Göteborgs stadsteater...Erik: Vill rikta en stor eloge till barnen Molander, grymt spel! Måste bero på ett fantastiskt manus kompat en en driven regi, tack!
Ulf Kvensler: Jo de är grymma båda två. De kommer nog att synas i många sammanhang framöver, om de vill.Elias: Hej. Jag var statist i Molanders avsnitt 9 och satt alldeles bakom Olof/Eric ! :) frågan är till just dig, kände du en sorg även om det var på låtsas att säga hejdå till fanny? :) jätte bra serie men ledsamt i slutet :( :)
Eric Ericson: Ja, faktiskt. Den veckan som vi spelade in scenerna mellan mig o Fanny i de sista avsnitten gjorde mig faktiskt nedstämd.Alina: Hej Eric! Kände du under inspelningen att barnen blev som dina riktiga barn eller var det stekt på inspelningarna? Umgås ni privat?
Eric Ericson: Både Erik och Alva är ju så otroligt gulliga privat, så jag hade nog önskat att de var mina egna. Mina barna tycker att de är som deras plastsyskon iallafall...Petra: Hej! Efter varje avsnitt hoppas jag på att ett soundtrack ska bli tillgängligt. Kommer det en samling på CD?
Ulf Kvensler: Det finns sådana planer vet jag.Nilla: Hej, jag får börja med att gratulera till en fantastisk serie. Trovärdig, vacker musik, underbara skådespelare...kan ni tänka er en fortsättning? jag tror vi är många här ute som hoppas på det, vi är inte bortskämda med kvalitet i tv.
Ulf Kvensler: Vi kan absolut tänka oss en fortsättning, men som sagt, bollen ligger hos SVT.Hegge: Hej Ulf>> Otroligt bra serie, och framförallt vilka härliga karaktärer och grymt bra kasting. LG är bland de bästa "birollen" jag har sett någonsin! Hur tänkte du på hans karaktär? Säg till om ni behöver en sponsor, jag jobbar inom träbranschen ;)
Ulf Kvensler: Tack! Håller med om att Jacob är fantastisk som LG. Alla har väl träffat på de där personerna som lovar en massa hit och dit, men som aldrig levererar. LG är väl ett hopkok av några olika sådana människor. Men till LGs försvar vill jag säga att han älskar musiken på riktigt, och är en väldigt bra konferencier på konserterna. Det är också viktigt.Christina: Hej! Absolut det bästa jag nånsin sett! Fantastiska skådespelarinsatser!! Alla skådespelare är så otroligt skickliga. Jag blir som förtrollad under varje avsnitt. Eric - du spelar så otroligt trovärdigt!! Hoppas på en fortsättning, för så här sorgligt får det helt enkelt inte vara!! Tack för fin underhållning!Anna: Det är så roligt att ha en serie att följa som handlar om relationer, livet och musik dessutom! Det blev så himla bra! Himla bra skådespeleri! Jag utgår ifrån att Fanny kommer tillbaka eller? Tack alla inblandade för era prestationer! Det blir tomt på måndagkvällarna nu!Julia Ek : Hej Eric! Jag är på riktigt helt mållös... Din insats i Molanders har varit helt fantastiskt bra! Du och serien har verkligen berört mig, och jag har verkligen känt att serien i sig har talat till just mig. Jag har aldrig förr sett en såhär bra serie som har fått mig så berörd och intresserad från första stund. Din insats som Olof var helt fantastisk på alla sätt och vis. Du är min största förebild inom teatern, då jag själv spelar mycket teater och siktar på att komma in på scenhögskolan en dag i framtiden. Hur ser din teaterbakgrund ut? Vad har du haft för drömmar och mål som skådespelare? Jag kan tänka mig att det har varit utvecklande att spela in Molanders, hur tycker du att det har varit? Nu blev det väldigt många frågor men jag är fortfarande så uppspelt efter sista avsnittet! För att avrunda vill jag tacka för att du alltid är en så himla stor inspirationskälla för mig! Jag hoppas få sig dig i en produktion snart! Ett STORT tack från Julia.
Eric Ericson: Oj! Överväldigande. Först: Tack för de fina orden, de berör mig djupt. JAg har aldrig kunnat tänka mig att vara något annat än skådis. Det är det enda jag kan och vill göra (yrkesmässigt). Jag har också haft som ledstjärna att alltid välja att göra projekt som verkar roliga att göra: Utmanande, lärorika, spännande eller helt enkelt att få jobba med människor jag har varit nyfiken på. Lycka till med teaterdrömmarna! Och: Sök scenskolan om och om igen (om du inte kommer in på första, förstås...)Stina: tack för den underbara musiken och en bra story nästan i klass med Downtown AbbeyER: Underbar serie som har alla delar av ett familjeliv. Hoppas på en till säsong :) där de flyttar ihop igen :)Maria Kärnström: I kväll fällde jag en tår! Vilken bra serie, den bästa på länge! TACK så mycket, ni kommer bli saknade! Eric - var kan jag se dig framöver - du är så bra!/Maria i Sandviken
Eric Ericson: Tack, Maria! Om du åker till Göteborg kan du se mig på Göteborgs stadsteater. Just nu spelar jag i en föreställning till den 31 maj.Hanna: Tack för en väldigt bra serie. Har suttit bänkad framför tv: n varje måndagkväll. Lite undeligt bara att föräldrarna pratade stockholmska och barnen göteborska. Hur tänkte ni där? ;)
Ulf Kvensler: Där tog du oss med brallorna nere... nej, det är förstås så här att ungdomsskådespelarna måste komma från Göteborg eftersom det var därnere vi spelade in. Av de vuxna skådespelarna är det vissa från Stockholm och vissa från Göteborg.Mange Joelsson: Hej! Hur går det till när ni väljer ut statister till era serier?
Eric Ericson: VI har två makalösa statistansvariga som tar hand om det!Ninnie I: Fantastiskt! Man tänker på "Scener ur ett äktenskap" som man också längtade till efter varje avsnitt. Hoppas vi får se en fortsättning på Molanders. Det bästa som hänt på SVT de senaste åren!ebba: hej, jag vill börja med att siga att jag älskar serien och sedan vill jag fråga vad som händer med fanny och olof der värkar inte som ett bra slut :tacksam för svar
Ulf Kvensler: Om det blir en säsong 2 så får du svaret då :-)Anton Uhlin: Stort tack för att ni har förgyllt 12 måndagar! En fråga till Eric; har då någonsin slagit till Jacob Ericksson (LG) någon gång under inspelningen? Man sitter ju här hemma och blir så otroligt frustrerad på denne geniale karaktär!
Eric Ericson: Hahahaa! Nej, det har jag inte...Greken: Hur lång tid tog inspelningen till denna serie? *Håller tummarna för en till säsong så snart som möjligt*
Eric Ericson: Maj-decemberDan: Fullkomligt lysande !! och nu när jag ser vem som är upphovsmannen så förstår jag varför, du är ju kul på riktigt :-) !! men den har haft hela spektrat...ungefär som L.G Beern i sig självt... Herregud vilken rollkaraktär, extra eloge till Jacob Ericksson för den : ) har varit klistrad hela serien och varit helt upprymd efter vart avsnitt av kvaliten.Bra med ett öppet slut också så de är tvugna att göra en fortsättning...för det vill vi ! Inga frågor bara GRATTIS !! :-)Kenta : Finns bara ett ord KANON Josefin: Hej! Vill bara tacka för en fantastisk serie! Såg dig Eric i Johan Falk häromdagen, stor skillnad mellan rollerna. Jag föredrar dig som dirigent! Håller tummarna för fler säsonger!

 

Eric Ericson: Tack! Och jag med... Ang: fler säsonger: Maila svt drama!bea: Tack för en otroligt bra serie. Kommer att bli väldigt tomt nu. SVT måste bara ge klartecken för en fortsättning! Detta är en av de bästa serierna någonsin på SVT.Väldigt bra skådespelare ska också tilläggas! TACK! TACK!Anna: Eric! Vilken scen gillade du bäst att spela in? Fantastiskt skådespeleri och underbar serie! Hoppas på säsong 2, 3 och 4 minst;)
Eric Ericson: Jag gillade nog bäst att dirigera Romeo och Julia i avsn 5Simon: De vuxna huvudrollkaraktärerna är ju runt 40 båda två, men har barn som är 18 och 13. Hur resonerade ni kring det? Väldigt ungt att skaffa barn i den åldern ju. :)
Ulf Kvensler: Ja det stämmer, de fick barn unga. Backstoryn var att de träffades när de var studenter, Olof på Musikhögskolan och Fanny på Karolinska Institutet. Så blev Fanny gravid tidigt.Gustav: Seriens bästa kommentar måste varit när Olof träffade sina gamla "kompisar" på krogen: "Att se er är ungefär som att titta på aporna på skansen, man behöver bara titta en gång var 30:e år för att inse att inget har förändrats"
Ulf Kvensler: Tacka Niclas Ekström för den, han skrev det avsnittet!Carl-Fredrik I: Eric och Ulf.. Vad jobbar ni med just nu? Har erfarenheten från Molanders hjälpt er i andra sammanhng?
Eric Ericson: Göteborgs Stadsteater. Jo, jag har lärt mig en hel del  som jag tagit med mig på teatern, t.ex.Eva G: Musiken på cd? JA tack!Ottilia: Hej Eric. Har ju bara bilden av dig som Trassel med Trunken i Dieselråttor och Sjömansmöss, vilket är väldigt mysigt, eftersom det alltid varit favoritkalendern och ger en nostalgisk go känsla. Du har ju spelat så många olika roller, i olika genrer. Hur var det att spela dirigent i en dramaserie denna gången? Tycker du själv att det borde bli en säsong 2? Ha d. gött. P.s Du har alltid varit en sån där go skådis man har på sin favvolista. Du vet en sån där som man tänker "Ja, men de e ju han. Han e ju alltid bra!" om. ;)
Eric Ericson: Tack! Du anar inte vad glad jag blir! Klart jag tycker det ska bli en säsong 2.Edda: DET BARA MÅSTE BLI EN FORTSÄTTNING!!!!!!!!! Den här dramaserien kryper in i hela kroppen: handlingen, stämningarna musiken, skåderspelarinsatserna. Det är första gången i mitt liv som jag blivit helt fast i en serie! Snälla SVT, satsa på fler säsonger!Carl-Fredrik I: Eric och Ulf.. Vad jobbar ni med just nu? Har erfarenheten från Molanders hjälpt er i andra sammanhang?
Ulf Kvensler: Jag jobbar med en eventuell säsong 2, samt utvecklar nya idéer. Jag är ganska oerfaren som regissör så jag lärde mig massor av att jobba med skådespelarna och teamet i Göteborg.Linnea: Hur har ni kunnat fånga den kommunala musikskolans själ så perfekt? Har ni haft instrumentlärare som manusförfattare?
Ulf Kvensler: Haha, tack så mycket. Min bror är musiker i Göteborg så han har kommit med mycket input. Själv gick jag många år i Kommunala Musikskolan i Ronneby.ERIK: Hej Erik Eriksson har du en flickvän ja eller nej. villken lag hejar du på jag hejar på AIK ?
Eric Ericson: Ingen flickvän. Men fru! Och om jag ska tvingas välja lag blir det nog GAIS. Eller ÖIS eller Hammarby... NEJ! Djurgår´n. Ja, du ser.... Kan ingentig om sport.Petronella: Alltså, den bästa, bästa serien på evigheter! Vet inte hur det ska gå nu på måndagar när inte Molanders går! Måste, måste , måste bli en fortsättning! Tack för en underbar serie! Kraam PetronellaHugge: Vad var det bästa med Alingsås som inspelningsplats?

Eric Ericson: Lugnet. OCH! Kristinelundskiosken! ...i backen.Anna: Måndagskvällarna kommer att kännas tomma...Tack för en serie som berört på ett osvenskt sätt och för skickligt skådespeleri...!!!Greken: Hej Ulf >> Hur lång tid tog inspelningen av denna säsong?
Ulf Kvensler: 24 veckor effektiv inspelningstid, 2 veckor per avsnitt. Vi började i mitten på maj och höll på till 21 december, med avbrott för semester mm.Joelsson: Hur kom det sig att du Eric tackade ja till serien? vad var det som var så lockande?
Eric Ericson: Det var det bästa tv-seriemanus jag någonsin läst!gabriel the boy: håller du kontakten med skådisarna?
Eric Ericson: Ja, man blir ju som kollo-syskon.Robert: När Fanny avslöjade sin affär för Olof trodde jag han skulle bli lättad eftersom han själv var förälskad i Marit, men till min förvåning verkade han bli uppriktigt sårad i första hand. Hur gick tankarna när du skrev manuset där?
Ulf Kvensler: Jag tror det är fullt möjligt att vara förälskad i en person och kär i en annan. I verkliga livet är inte alltid känslorna så entydiga. När Olof var på operan med Fanny så spelade inte bara en roll tänker jag, han njöt på riktigt, även om det inte var det han hade planerat.Sunnerstedts: Erik, hur uppfattar du Ulf som regissör.? Som manusförfattare? Ulf, att Eric gör en fantastisk rollprestation är tydligt i TV, men hur är han att jobba med i produktionen?
Eric Ericson: Ulf har en osviklig fingertoppskänsla, och är lyhörd och lugn. Tre bra egenskaper.Moderator: Det kommer in extremt mycket frågor. Eric och Ulf skriver så att fingrarna glöder!Eva: Tack! Ni har förgyllt min vardag!Sunnerstedts: Erik, hur uppfattar du Ulf som regissör? Som manusförfattare? Ulf, att Eric gör en fantastisk rollprestation är tydligt i TV, men hur är han att jobba med i produktionen?
Ulf Kvensler: Låt mig säga det på en gång: Eric Ericsson är ett geni. Nej, förresten: en titan. Eller rättare sagt: ett titan-geni. Nej, på riktigt är Eric en av de mest begåvade och roligaste personer jag jobbat med.Johan: Hej, å tack för en fantastiskt bra serie med starka skådespelarinsatser. Hur mycket kunde Du Eric och Livia ta ut svängarna i Era roller jämfört med manus?
Eric Ericson: Tack! I och med att Ulf (och de andra) skrivit en såpass träffsäker och välavvägd dialog behövdes det inte tas ut nånting i några svängar. Det vi säger är det som står. MYCKET ovanligt...Hanna: Hej Eric! Känner du eller har du spelat med någon av skådespelarna i serien sedan innan? PS Älskar din roll som Trassel med Trunken!
Eric Ericson: Ja, Julia (Dufvenius) och jag känner varann sen gammalt, annars är de flesta nya bekantskaper. Utom Erik (Linus). Honom har jag filmat med tidigare i Svaleskär 2010Roger: måste man vara utbildad skådespelare för att för provspela för en roll?
Eric Ericson: Nej.Sassa: Tycker serien är jättebra, men det känns inte så trovärdigt att ett amatörmusiksällskap skulle klara de stycken som de spelar i serien. Spelar orkestermedlemmarna på riktigt vid inspelningen, eller är musiken pålagd?
Ulf Kvensler: Det allra allra mesta spelar de själva. Men det är också ett exceptionellt bra amatörmusiksällskap, Oscar Fredriks Sinfonietta i Göteborg, där många medlemmar tidigare varit proffsmusiker.TL: Tack tack för fantastiska måndagskvällar! Eric, har du själv tittat på alla avsnitt varje måndag?
Eric Ericson: Jajamensan!Solveig: Hej Eric! jag ser att Ulf Kvensler säger att ni har tankar på en ny säsong, men SVT har inte bestämt sig. Då vill jag hjälpa SVT att bestämma sig och berätta vad jag tycker om Molanders. Underbart vardagsdrama, ni är så bra alla skådespelare, men jag älskar nog mest LG Beern. Och så älskar jag all fin musik, de som inte lyssnar på klassisk musik normalt kanske får en skjuts in i denna underbara musikvärld. En lyckad kombination. Så SVT, visst skall ni väl satsa på en säsong till.? Jag tror många älskar Molanders och vill, som jag, se dem igen. Hälsningar SolveigErik T: Eric: Har du något favoritstycke i den klassiska musikgenren? ... Och vad tycker Du egentligen om "Ballade Pour Adeline"? ;)
Eric Ericson: Låt oss vara ärliga: Ballade pour Adeline ÄR en kvalificerad skitlåt. Favoriten var nog Dag Wirén (sista stycket i avsnitt 3)Desideria: Har ni valt att ha med en präst och en kantor i serien därför att ni vill tillföra en andlig dimension eller därför att det är naturligt då mycket klassisk musik endera är kyrklig eller i vidare mening har en andlig dimension? Vad ser ni för förklaring till att fortfarande så många präster figurerar i kulturen fast vi har ett så sekulärt samhälle? Finns det en otillfredsställd längtan efter andlighet hos folkmajoriteten?
Ulf Kvensler: Jag tyckte det var roligt att försöka skriva en prästroll som var mer en riktig människa. Ofta i svenska filmer och serier är prästerna väldigt dogmatiska, de representerar nåt slags 1800-talsreligion. Min erfarenhet är att präster är bland de minst dogmatiska människor man kan träffa.Ellinor: Har du Eric ngn LG i din närhet, hur i så fall tycker du att man bör hantera en sådan person, mkt tycka synd om mig, det är inte mitt fel etc.
Eric Ericson: Ja, det har jag, och det är sannerligen inte lätt...Sanne: Var annonseras casting och liknande till sånna här serie, filmcafe? Underbar serie!
Eric Ericson: Tack! Jag vet faktiskt inte...bengt: Hej Ulf. Är du gamal musiker också förutom ditt jobb på teatern? Allt vad gäller musikersituationerna var så oerhört slående!
Ulf Kvensler: Tacka min bror som är musiker på Göteborgsoperan.Lova: Fannys karaktär: helt grym, så komplex, så verklig. Grymt spelat!!! Likaså Alva o Linus. Vill ha mer!!!Matilda: Sjukt bra serie, gillar dig Eric i som man bäddar också! bor i askim var bor du eric? 


Eric Ericson: Tack! Göteborg.Desideria: Hur avgörande tror ni att den klassiska musiken är för seriens kvalitet, samt publika framgång?
Ulf Kvensler: Själv tycker jag den är jätteviktig. Många gånger har vi rättat dramaturgin efter musiken istället för tvärtom.Elin: Jag kommer inte kunna sova förrän jag vet att Olof och Fanny hittar tillbaka till varandra!! Hur känner ni kring detta? Mår de bäst med eller utan varandra?
Eric Ericson: Jaaadu.... Den som lever får se...Jim: Eric Du är sån jävla bra skådis!!! :)
Eric Ericson: TAAAAACK!Meva: Det var en fantastidk kärleksscen när du kommer Fanny till mötes och hon lämnar dig där på bänken. Det skar i hjärtat...
Eric Ericson: Mitt med, faktiskt, när jag såg idag.Thomas: Hej, vem har valt musiken, som varit så bra. Har du Ulf som manusförfattare varit mycket inblandad?
Ulf Kvensler: All den klassiska musiken har varit inskriven i manus.Janne: Vill bara tacka för den bästa serien i svensk tv på tio år. Man har längtat till varje avsnitt. Vet att det blir tjatigt att höra allt beröm, men det är ni verkligen värda:-) Otroligt bra manus och bra skådisar!
Eric Ericson: Beröm blir ALDRIG tjatigt! Tack!

Lasse F: Ulf, har den ironiska perioden som hållit på i årtionden något att göra med att denna serie var så otroligt realistisk och fräsch, känner du dig som en stilbildare? (Det borde du)
Ulf Kvensler: Tack. Nej, jag känner mig inte som en stilbildare. Men vi hade som uttalad målsättning med Molanders att inte väja för de stora känslorna, som man gärna gör när man tillhör den ironiska generationen som jag. 

Moderator: Nu börjar det blir dags att avrunda. Eric och Ulf svarar på några sista frågor nu. Tyvärr hinner vi inte med alla.

Mathias: Hade varit kul att träffa er alla, 

Mette Sörvik: Tack för en fantastisk serie och underbara skådespelarinsatser. Som en god bok man inte vill skall ta slut. 

Torgny Ehrieder: Hatten av för - ett GENI -Herr Kvensler !!! Nu har Sverige fått en ny Bergman, modernare och bättre!!! och Eric - du är bäst !!

Moderator: Stort tack för till Ulf och Eric som svarat på över 100 frågor! Sammanlagt kom det in över 1500. Tack till alla som har skrivit och engagerat sig. Håll utkik efter mer info om Molanders framtid på svt.se eller på http://www.facebook.com/SVTmolanders