Morgan Allings uppmaning: ”Återuppta civilkuraget!”

Morgan Alling.

”Vad fan ska vi med en skola till när eleverna inte vill gå dit för de har ont i magen?” Morgan Alling har länge fört en kamp mot mobbning. Nu berättar han om sitt nya program Morgans mission, där hans uppdrag är att stoppa mobbingen.

– Varför tillåter vi att folk beter sig illa mot folk? Vi håller inte på så som vuxna men vi tillåter att barn gör det, det är helt knäppt. Ingen jäkel skulle tillåta det, säger komikern, skådespelaren och programledaren Morgan Alling.

Morgan talar om mobbning, ett ämne som engagerat honom länge i hans kamp för utsatta barn. Därför har Morgan nu tagit sig an ett uppdrag i det nya programmet Morgans mission. Tillsammans med mobbningsforskaren Björn Johansson ska han krossa de strukturer som tillåter mobbning, kränkningar och utanförskap.

– Våran idé är väl att vi försöker bota hela systemet. Alla har ett ansvar så vi försöker även utbilda eleverna vad de kan göra, inte bara våra lärare som redan är världens bäst utbildade i detta, utan även få eleverna att bli världen mest utbildade i ämnet.

”Vi hörde hur ni skrek, men vad skulle vi göra?”

Morgan är själv välutbildad inom mobbning då han har bland annat beteendevetenskap och ett stort engagemang inom BRIS i ryggen. Hans brinnande intresse för barn i utanförskap grundar sig i hans egen barndom, där han växt upp i en missbrukarfamilj och sedan hamnat på både barnhem och i fosterfamilj.

– Jag bodde hos en fosterfamilj, väldigt fin familj utåt sett, men innanför väggarna var det inte alls lika fint. Och några år senare när jag dit som vuxen, då kom grannarna ut och sa ”vi hörde hur ni skrek där inne men vad skulle vi göra?”. Det vill man inte höra 35 år senare.

Därför menar Alling att det är så viktigt att krossa de strukturer som tillåter utsatthet.

– Man ska inte bara att klara av att överleva utan också leva. Så där har du mitt hjärta, och då är mobbning en stor del av detta.

Återuppta civilkuraget!

Programmets devis är Det finns inga onda barn – bara onda mönster vilket pekar på att det finns strukturer som tillåter mobbning. I serien blir detta extra tydligt när vi får följa en klass där det största problemet är att det finns många som bara står tysta och tittar på.

– Vi måste börja återuppta civilkuraget igen.  Ser vi och hör vi – så gör vi, säger Morgan.

Mobbningsforskaren Björn Johansson menar att det här är en viktig del i kampen mot mobbning.

– När man rotar i problemen så börjar strukturer inom klassen utmanas. Då får man folk att börja tänka till, speciellt de som vanligtvis bara är en svans som hänger på en ledare.

Bra om fler säger att de är utsatta

En av de tydligaste metoderna som används i serien är att göra eleverna mer uppmärksamma om problemen.

– Man får eleverna att börja iaktta, då är det ofta så att man upplever att det börjar öka i förekomst. När serien har sänts klart kommer det inte förvåna mig ett dugg om skolor runt om i Sverige kommer uppleva att fler säger att de är utsatta än det har varit förut, säger Björn.

Mobbning är som en räkskalspåse

Men ansvaret stannar inte hos barnen menar Morgan och Björn, utan det är även viktigt att vuxna engagerar sig, då mobbning påverkar alla förr eller senare.

– Det är som räkskalspåsen, tar du inte tag i skiten på kvällen när du haft din fest utan du låter räkskalen ligga i påsen så luktar det röv och sur piss i hela huset. Därför hoppas vi med programmet att vi kan stärka de föräldrarna som sitter hemma och inte är drabbade att resa sig upp och kräva bättre handlingsplaner på skolan, säger Morgan.

En jättetuff resa

Morgans mission blev inte bara en resa för eleverna och föräldrarna, utan även för Morgan.

– För mig va det sjukt jobbigt, det va en jättetuff resa. Men jag blev berörd över att det faktiskt går att förändra.

Nu hoppas Morgan och Björn att programmet bara är en början.

– Vi har bara startat en grej, det är en process som fortsätter. Hoppas vi får igång det här på även andra skolor i Sverige, säger Björn.

Morgans mission har premiär 5 oktober klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.