Möt deltagarna i andra säsongen

Tillsammans med expeditionsledaren Oskar Kihlborg ska de tio deltagarna på 28 dagar ta sig från atlantkusten till stilla havet. På vägen kommer de att vandra genom tät djungel, ta sig över bergskedjan Kordiljärerna och bestiga en aktiv vulkan.

Joakim Nömell, 39 år, Handen, datapedagog
Joakim är gift och har fyra barn. Han arbetar som datapedagog på Stockholms syncentral och är en obotlig tekniknörd. Förutom teknik och prylar, älskar Joakim havet och båtar. Joakim är blind som en följd av retinoblastom, cancer i ögats näthinna. Det upptäcktes för sent och vid ett års ålder var Joakim helt blind.

Största styrka: Vältränad och fysiskt stark.
Största utmaning: Att orientera sig och ta sig fram i främmande miljö.


Maria Lindholm, 31 år, Södermalm, studerande
Marias intressen är att skriva, måla, sjunga i kör och djur. Maria har akondroplasi, ibland kallat för kortväxthet, vilket är ett medfött tillstånd. Tillväxten av både armar och ben är mycket påverkad. Maria har en stor kärlek till djur, som även är en av de stora anledningarna till att hon vill vara med på expeditionen.

Största utmaning: Att ta sig fram i svår terräng.
Största styrka: En stark vilja.


Niclas Rodhborn, 42 år, Södermalm, sportkommentator (ursprungligen Gotland)
Niclas arbetar som sportkommentator och har haft en lysande karriär inom både tennis och basket och har medverkat i Paralympics flera gånger. När han var tonåring var han en lovande hockeyspelare, men när hans flickvän oväntat dog förändrades allt. På grund av depression och utmattning somnade han bakom ratten på bilen och körde av vägen. Niclas slungades ut ur fönstret och bröt ryggen. Idag är han förlamad från buken och nedåt och sitter i rullstol.

Största styrka: Väldigt självständig.
Största utmaning: Svårigheter att ta sig fram i ojämn terräng.


Nina Lundberg, 21 år, Östersund, studerande
Nina kommer från Umeå och går på idrottsvetenskapliga programmet. Hon har en medfödd cp-skada, hemiplegi, vilket för Nina innebär att en del muskler på hennes högra sida är delvis förlamade. Hon älskar sport; speciellt utförsåkning och klättring och att vara i fjällen. Ninas mål är att komma till Paralympics 2018, klättra i berg och lära sig att cykla. Nina vill vara med i Mot alla odds för att testa sina gränser och utmana sitt funktionshinder.

Största utmaning: Hennes fysiska svaghet, hon behöver ofta mer tid på sig än andra.
Största styrka: Hon gillar när det är fysiskt svårt och tufft.


Arkan Palani, 22, Sorunda, Nynäshamn
Arkan är singel men har lätt för att få tjejer på fall och han är en riktig vinnarskalle, älskar att sporta och han spelar innebandy på hög nivå. Arkan kommer ursprungligen från Iran, men är uppväxt i Irak. Han föddes med ryggmärgsbråck och när han var 8 år fick hans föräldrar erbjudande att låta Arkan komma till Sverige och operera sig. Hela familjen flyttade till Sverige och Arkan fick sin operation. Men operationen gick fel och resultatet blev att Arkans båda ben blev förlamade och han blev beroende av rullstol. I vardagen har han mycket assistenthjälp, något han måste klara sig utan på expeditionen.

Största utmaning: Arkan är beroende av hjälp i och ur rullstolen.
Största styrka: En krigare och vinnarskalle.


Sonia Elvstål, 31, Orrviken, Östersund, kontorist
Sonia arbetar som kontorist och är ensamstående med sina två barn. Hon beskriver sig själv som ”en brud från landet”. När Sonia 2009 var ute och körde motorcykel var hon med om en olycka där hon krockade med en bil. Hennes ena ben fastnade i bilplåten och gick inte att rädda. Idag säger hon att hon inte skulle vilja ha olyckan ogjord. Hon tycker att hon har blivit en bättre människa i och med olyckan; hon tar ingen eller inget för given längre och lever livet fullt ut hela tiden. Hennes mål med expeditionen är att bevisa för sig själv att hon klarar av det här.

Största utmaning: Att vara borta från sina barn och sin familj under så lång period.
Största styrka: Ett stort hjärta.


Rickard Forshäll, 47, Stockholm, civilingenjör (ursprungligen från Västerås)
Som nyutbildad ingenjör blev Rickard sommaren 2011 anställd vid f.d. Banverket och jobbade som bantekniker. Första veckan på jobbet blev hans fot överkörd av en 20 ton tung rälsgående maskin som krossade hans fot och Rickard var vid medvetande hela tiden. Han säger själv att olyckan är hans livs tragedi, men han försöker att ta det bra och älska sitt titanben på alla sätt och vis.

Största styrka: Hans envishet och hans fysiska styrka.
Största utmaning: Att ta sig fram i terrängen med sin protes.


Angelica ”Titti” Österberg, 48, Landskrona, receptionist
Titti är mamma till 2 barn och lever lyckligt med sin man sedan 25 år tillbaka. Hon är en person som stöttar och tar hand om, lyssnar och kommer med kloka råd. När Titti var 16 år och på semester med sina två tjejkompisar råkade hon ut för en tågolycka. Deras tåg krockade med ett godståg och Titti flög ut ur fönstret och landade avsvimmad på banvallen. Efter månader på sjukhus kom hon hem, med en halv arm mindre och ett ben som varit krossat.

Största styrka: Har ett öppet sinne och omfamnar alla.
Största utmaning: Orolig för att inte kunna stödja övriga deltagare så mycket som hon vill.


Per ”Pax” Axensköld, 26, Kristianstad, informatör
Per har en cp-skada som han fick på grund av syrebrist när han föddes. När han började skolan hamnade han i en särskola, men kände sig aldrig riktigt hemma där. Per beskriver sig som genomärlig, han har inget pokerface och man ser på honom om han ljuger. För honom är det jätteviktigt att kunna bevisa att han klarar av saker själv. Pers finmotorik är påverkad av hans skada och han måste hela tiden fokusera 100 % på allt han gör och om han blir störd, av till exempel ett ljud, får han ofrivilliga rörelser. Just nu längtar han efter kärleken, han vill gärna träffa en tjej som älskar honom för den han är.

Största utmaning: Blir han störd, av exempelvis ett ljud, får han ofrivilliga rörelser och tappar kontrollen över delar av sin kropp.
Största styrka: Envis och målmedveten.


Petra Örlegård, 23, Malmö, projektledare/redaktör
Petra har rest mycket själv i världen och har pluggat utomlands, så hon ser inte sitt funktionshinder mycket som ett hinder utan är väldigt självständig. Hon älskar att träna och lägger ner mycket tid och energi på att bli en bättre löpare. Petra är född döv och hela hennes familj och hennes pojkvän är också döva. Hon är uppvuxen med det och har aldrig lärt sig att läsa på läpparna. Petras styrka under expeditionen kommer vara hennes fysik. Hon älskar att springa och springer maraton så ofta hon får chansen. Petra är världens energiknippe som sprider mycket glädje kring sig.

Största styrka: Hennes fysik.
Största utmaning: Att förstå och göra sig förstådd av övriga deltagare.

 

Mot alla odds är en realityserie där tio personer med olika funktionsnedsättningar ger sig ut på sitt livs äventyr. Tillsammans ska de ta sig 50 mil genom svår terräng, från atlantkusten till stilla havet, För att klara utmaningen måste deltagarna gemensamt övervinna både yttre hinder och sina egna begränsningar.