En hitmaskin från 1980-talet

Johan Ekelund och Mauro Scocco
Johan Ekelund och Mauro Scocco

Dokumentär om det svenska bandet Ratata som hade stora hits under 1980-talet. Medverkar gör bland andra Mauro Scocco och Johan Ekelund.

Minns ni låtar som I dina Ögon, Jackie och Glad att det är över? Nu visar SVT en dokumentärfilm om 80-talets stora hitmaskin Ratata.

Veckans Musik Special bjuder på en resa i nostalgins tecken. I dokumentärfilmen Ratata genom åttiotalet möter vi bandmedlemmarna Mauro Scocco och Johan Ekelund samt de tidiga medlemmarna Anders Skog och Heinz Liljedahl.

Vi får följa dem i jakten på den första replokalen och höra om hur det gick till när Klas Lunding upptäckte bandet. Kollegorna Johan Kinde och Plura Jonsson berättar anekdoter, och Abbas Anni-Frid Lyngstad om hur Ratatas allra största hit skapades.

- Även om 80-talet tog slut för länge sen har Ratata fortsatt att vara viktiga för många, men någon summering har tidigare aldrig gjorts, säger SVT-producenten Johan von Sydow.

Om Ratata
Ratata bildades 1981. Medlemmar var Mauro Scocco, Anders Skog, Heinz Liljedahl, Johan Kling. Från 1983 bestod bandet av Mauro Scocco och Johan Ekelund. 1989 gjorde dom sin sista LP och sista turné.Ratata gav ut sju album och vann två Rockbjörnar. Kända låtar: Jackie, I dina ögon, Så länge vi har varann (med Frida), Glad att det är över.

Producent: Johan von Sydow
Klipp: Thomas Töve
Projektledare: Jill Helmi