Svängande tioårsjubileum

Timbuktu på scen.
Timbuktu på scen.

Följ med Timbuktu & Damn! när de firar tio år tillsammans, ett samarbete som under året beskrivits som historiskt i svensk musik. Vi kommer nära inpå arbetet med Grammisvinnande jubileumsplattan "Full ära", turnélivet och en inspirerad avstickare till Moçambique där man hinner med jam i kåkstäder, konserter och ett framträdande i tv där Damns basist helt utan förvarning blir trendsättare med ett mycket originellt danssteg. Timbuktu och bandmedlemmarna berättar om sin gemensamma historia, turnélivets faror och lyckor, hur allt började och hur det kan fortsätta.

År 2002 ringde SVT:s Musikbyrån Jason "Timbuktu" Diakité och sonderade intresset för en tv-sänd konsert. Man var snabbt överens om att det skulle vara kul att utvidga med DJ. Lundasonen Jason tänkte direkt på DJ- och musikerkollektivet Damn! och slängde ut en trevare om att det kanske var unplugged på teve på gång. Mer än tio år har gått sen dess och konstellationen har rönt stora framgångar.

Men hur får man magin att inträffa gång på gång, långt efter att ungdomsdrömmen blivit ett yrke? Hur hanterar man en vardag där var och varannan dag är en fest med öppen bar? Hur träffades Timbuktu & Damn! och vad hände i replokalen på Mejeriet i Lund inför de första spelningarna? Vi följer med från svenska festivalspelningar med 30 000 i publiken till Maputo i Mocambique med några hundra i publiken och trasig ljudanläggning.

Inför jubileumsturnén gick bandet och Jason in i studion i Malmö för att försöka fästa sin livemagi på en studioplatta. Resultatet blev skivan Full ära. Hur det gick skildras också på nära håll i Musik special.

Foto/klipp/regi: Svante Lodén och Johan von Brömsen.