MVH TV sände Teklafestivalen – nio timmar live

Foto: Privat / SVT
Effie Karabuda och Hanna Persson leder SVT:s livesändning från teknikfestivalen Tekla.

Det behövs fler tjejer i teknikvärlden. Därför arrangerar KTH i samarbete med artisten Robyn teknikfestivalen Tekla lördagen den 18 april 2015. MVH TV tar rygg på festivalfirarna med Hanna Persson och Effie Karabuda i spetsen. ”Det finns för få kvinnliga förebilder i teknikbranschen. Det här blir ett perfekt tillfälle för tjejer att låta sig inspireras och prova på till exempel programmering i en positiv miljö”, säger Effie.

Under en heldag får tjejer mellan 11 och 18 år chansen att testa bland annat robotprogrammering, speldesign, digital visualisering, musikproduktion och 3D-printing. MVH TV sänder live hela dagen under ledning av MVH- och nöjesprofilen Hanna Persson med journalisten och spelkrönikören Effie Karabuda som sidekick.

– Jag tänker mig att jag och Hanna ska bli som ett par tajta manliga esportskommentatorer – om inte tio gånger bättre! Det ska bli grymt att intervjua en drös teknikgenier och få följa tjejernas utveckling, säger Effie Karabuda, som också är lillasyster till Teklas initiativtagare Robyn.

Tekla har flera mål. Bland annat handlar festivalen om att kombinera teknik med kreativitet, att locka fler tjejer till att söka sig till teknikutbildningar och att lyfta fram kvinnliga förebilder. Inititativtagare är Robyn Carlsson, mottagare av KTHs Stora pris 2013.

– Jag tänkte på KTHs motto Vetenskap och Konst och också på hur det ofta fungerar för mig när jag gör musik. Att mina kreativa idéer ofta leder in mig i teknikens värld och tvärt om, den teknik jag håller på med ofta ger mig nya idéer. De behöver inte motarbeta varandra alls, vilket jag tror att många tjejer inte får chansen att upptäcka eftersom teknik kan kännas som ett otryggt område att närma sig utan så många kvinnliga förebilder, säger Robyn.

– Intresset är väldigt stort – vilket känns otroligt positivt. Vi kör i liten skala denna gång eftersom det är första gången och vi vill testa upplägget och konceptet men det finns en förhoppning om att vi kan göra Tekla mer långsiktigt för att fler ska kunna ta del av det, säger Paulina Modlitba Söderlund, projektledare för Tekla.

Är man inte på plats är en god idé att ta del av Teklafestivalen genom MVH TV:s livesändning i SVT Play – hela dagen. Det blir studiosnack med Hanna och Effie, som dessutom testar spännande workshops.

– Hanna ska tvinga mig prova på den så kallade ”Mänskliga harpan”. Bara namnet gör att jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning, säger Effie.