20 år efter folkmordet i Srebrenica kunde Admir identifiera sin pappa ur massgraven

Admir och ben
Admir blev rekommenderad att inte komma och titta på sin pappas kvarlevor men han kände att han var tvungen att göra det.

Omkring 8000 människor dog under det värsta massmordet i Europa efter andra världskriget. Admir är en av de få som lyckades ta sig därifrån levande. Nu, 20 år senare, fick Admir möjligheten att identifiera sin pappa ur en av massgravarna från folkmordet.

Senaste avsnittet av När livet vänder kan du se här.

– Jag gick in i den mörka korridoren och såg ett rostfritt bord framför mig med bara några ben på. Ingenting som stämmer. Varför? Vad är det för person? Och vem är det som har ett tillstånd att bestämma vem som ska avrättas? säger Admir i programmet När livet vänder.

Admir var bara 17 år när han överlevde folkmordet i Srebrenica där tusentals bosniaker (bosniska muslimer) dog. Admirs bror, pappa och farbror var några av de som dödades – men också som återfanns. År 2015, 20 år efter massakern, upptäcktes Admirs pappas kvarlevor i en massgrav och Admir kallades in för identifiering.

– De rekommenderade att jag inte skulle komma dit. Men jag ville se det som är kvar av min pappa en sista gång.

Sju år tidigare hade de hittat Admirs bror. Nu ligger pappan begraven sida vid sida med brodern och farbrodern.

– När jag kommer till minnesplatsen i Srebrenica blir det så skrämmande. Är det sant att så många dödades inom två, tre veckor? Sen kommer jag på: Jag var med.

Här berättar Admir om när han tvingades skiljas från sin mamma

Sändes onsdag 6 april 2016.