Anja Kontor: Man blir bättre på att ta sitt eget liv på allvar

Anja Kontor och Pekka Heino

I en Intervju med Pekka Heino i Go’Kväll berättar Anja Kontor om hur det är att jobba med programmet När livet vänder och hur det har förändrat henne som människa.

Kommande säsong blir den fjärde med Anja Kontor som programledare. Hon berättar om hur hon hittar personer till programmet på alla möjliga platser.

– Jag samlar på historier. Om jag är på en damtoalett, eller på ett tåg, så tjuvlyssnar jag. Sen tar jag telefonnumret och frågar om jag får ringa.

Anja berättar om vilket stort ansvar hon har och att hon måste vara noga med att fråga om personen som ska vara med verkligen orkar det.

– Det händer också att jag säger ”jag tror att du ska vänta”.

Förändrade hennes liv

Under de år som Anja arbetat med programmet har hennes liv förändrats jättemycket.

Hon har tagit tag i saker och ”rensat upp i sitt eget ogräs” för att bättre kunna gå in intervjusituationen som en medmänniska.

– Om du tänker på i vilka stunder du berättar mest själv, det är när du känner att någon lyssnar och du är avslappnad. Man måste vara tydlig med vem man själv är.

Anja tycker att vi behöver kämpa för att det ska finnas arenor där man kan visa sig mänsklig och otillräcklig.

– Det är alldeles för mycket som är någon slags lyckofasad.

I första avsnittet får vi träffa Johann Neumann, som blev känd som ”Iprenmannen” i slutet av 90-talet. Han berättar bland annat om hur hans föräldrar försökte sälja honom till en cirkus som liten och hur han försonades med sin pappa.

Anja säger att hon funderade på vem är den där glada personen var och vilket öde som fanns bakom.

– Han har ju verkligen en historia som platsar på bio.

Läs mer om När livet vänder här.

När livet vänder

Intervjuserie med Anja Kontor