De här mötte Anja Kontor i den tredje säsongen av intervjuserien

Foto: SVT

Den tredje säsongen av intervjuserien När livet vänder sändes våren 2015.

Anja Kontor mötte människor som berättade om det mörker som ingen egentligen borde kunna överleva. Men också modiga människor som delar med sig av det ljus och hopp man inte trodde kunde finnas.

I första programmet mötte Anja Kontor Viljar, som blev svårt skadad i massakern på Utöya 2011. Då var han sjutton år, såg sina vänner dö och försökte rädda sin trettonårige lillebror. Det här var första gången Viljar tackade ja till att berätta sin historia.

Anja mötte också Martha som fått fem nya organ inopererade i sin kropp, Lennart vars son hittades styckmördad i ån Nissan, Annelie vars man begick självmord när hon var höggravid med deras gemensamma barn, Ann-Sofie vars son, svärdotter och barnbarn blev ihjälkörda av en rattfyllerist, Marcus som under många år levde med en svår psykos utan att någon förstod hur sjuk han var, Lotta som misshandlades svårt av sin man under många år och Fredrik som blev påkörd, var döende och vaknade upp med ett ben amputerat.

Programmen – ”När livet vänder”:

Viljar – att överleva Utöya
Viljar var vid vattenbrynet, precis nedanför Kärleksstigen, när han plötsligt mötte Anders Behring Breivik. Som sköt, och sköt, och sköt, och sköt och sköt. Viljar Hanssen blev träffad fem gånger när han försökte skydda sin lillebror vid massakern på Utöya.
 

Martha – om organdonation
Martha Ehlin fick fem nya organ för att bli frisk från cancern och låg som ett kolli på intensiven hela sommaren 2009. Två år senare tog hon fem guld i världsmästerskapen för transplanterade.
 

Lennart – ens eget barn blir mördat
Två lekande barn upptäcker ett avsågat manshuvud, fastfruset i ån Nissan. Och bakom ett av Sveriges mest uppmärksammade våldsbrott fanns en familj som försökte försonas med ett makabert, ofattbart öde. Att deras barn hade styckmördats.
 

Annelie – en närstående begår självmord
Mitt på dagen den 16 juli 2009 tog hennes man sitt liv. I magen bar hon deras gemensamma barn som skulle födas om bara några veckor.
 

Ann-Sofie – rattfyllerismens offer
Hennes son, svärdotter och två barnbarn dog när en rattfull lastbilschaufför körde mot trafiken på motorvägen. Elliot fick leva i 17 dagar och Teodor blev nitton månader. När fyra liv plötsligt släcks på en motorväg, så är det alltid några som måste fortsätta.
 

Marcus – psykisk ohälsa
Under många år levde Marcus med svår psykos utan att någon förstod hur sjuk han egentligen var. Han fick paranoia och trodde sig vara avlyssnad och hotad till livet. Till slut försökte han ta sitt liv men räddades i sista stund.
 

Lotta – kvinnomisshandel
Om hur det kom sig att en framgångsrik och självsäker trebarnsmamma som hade levt i ett bra äktenskap i över 20 år- drogs in i en destruktiv våldskarusell. För åtta år sedan flydde hon för sitt liv, från sin sambo som misshandlat henne i årtal.
 

Fredrik – att mista en kroppsdel
Den 15 maj 2013 cyklade Fredrik hemåt efter ett hårt simpass på Eriksdalsbadet i Stockholm. Han hade bara någon kilometer kvar att cykla. Sedan minns han inget mer. Att gå från – döende – amputerad – till krycka – till rullstol- till protes och LIV – på mindre än ett år. Om att återerövra sin manlighet, sexualitet och sitt liv.
 

När livet vänder

Intervjuserie med Anja Kontor