Martha fick fem nya organ – vann fem VM-guld

Hon fick fem nya organ för att bli kunna frisk från cancern och låg på intensiven hela sommaren 2009. Två år senare tog Martha fem guld i världsmästerskapen för transplanterade.

Det var en oviss väntan på nya organ. Martha behövde en annan människas lever, bukspottskörtel, magsäck, tolvfingertarm och tunntarm. De sista tre månaderna på väntelistan hade hon nästan inga krafter kvar.

– Det är inte så att man kan leva sitt liv medan man väntar. Man står ju på listan för att alla behandlingsalternativ är uttömda, och man blir inte bättre under tiden. Jag blev sämre för varje dag. Det var som att drunkna långsamt och fortsätta att trampa vatten. I det läget vill man bara en sak: att det ska ringa.

– Samtidigt var det mycket märkligt att hoppas på något där en annan måste dö. Den person jag tänkte på levde ju och visste inte om att den skulle rädda mitt liv. Jag ville ju inte att den personen skulle dö, det var inte så. Men jag kunde inte slå bort de tankarna. Långt senare kom ju sorgen att jag bar en död människas öde inom mig. I min kropp, säger Martha i ett samtal med Anja Kontor i programmet När livet vänder, som visas på onsdagen i SVT.

Nu har Martha bildat MOD – Mer organdonation, som är ett nytt och långsiktigt initiativ för att öka tillgängligheten och möjliggöra att fler aktivt säger ja till organdonation. I sommar ställer hon upp i World Transplant Games i Argentina.

Sändes våren 2015 i SVT2 och SVT Play