Deras son hittades styckmördad

Två lekande barn upptäcker ett avsågat manshuvud, fastfruset i ån Nissan. Och bakom ett av Sveriges mest uppmärksammade våldsbrott fanns en familj som försökte försonas med ett makabert, ofattbart öde. Att deras barn hade styckmördats.

Två lekande barn upptäcker ett avsågat manshuvud, fastfruset i ån Nissan. Så inleds den sanna berättelsen om styckmordet i Halmstad, som drabbar en familj med full kraft. Agneta och Lennart Noréns son, Marcus, var bara 22 år gammal när han mördades och styckades en kall decembernatt. Anja Kontor har träffat Lennart för ett möte i När livet vänder, som visas i SVT på onsdagen.

Tidigt på morgonen den 28 december befinner sig Lennarts son Marcus på fel plats vid fel tillfälle. Allt som inte får hända händer. Dagarna därpå hittas han brutalt mördad och styckad. Han bar ännu den polotröja han fick i julklapp.

Lennart berättar om sin familjs starka kärlek som redan från början gör att de bestämmer sig för att leva vidare och inte bli bittra. Hur är det möjligt?

– Man får rent känslomässigt inte sticka huvudet i sanden utan möta sorg och saknad och gå igenom ältandets process. Det är som att lära sig att gå igen. Så småningom kan livet börja normaliseras igen, men man värderar allt annorlunda. Vi var vanliga människor som råkat ut för något förfärligt, men vi försökte leva så vanligt som möjligt, säger Lennart.

Han berättar vidare:

– På bårhuset lutade sig lillebror Martin fram över sin brors ansikte. Han satt väldigt stilla och tittade på mycket nära håll. Det ögonblicket kändes mycket starkt för mig. Jag satt så att jag såg rakt in i mina pojkars ansikten. Framför mig fanns samtidigt både livet och döden. Tårarna rann från Martins ögon ner i Markus döda ansikte.

Sändes våren 2015 i SVT2 och SVT Play