Johan växte upp i ett hem där mamman misshandlades svårt

Johan Alander i När livet vänder.

I den tredje delen av När livet vänder berättar musikern Johan Alander om en misär med familjevåld, självmordsförsök och ondska. Men också om hur två syskon som satt fast i ett tungt missbruk tog sig tillbaka till livet med hjälp av mormor/morfar – och kärleken till varandra.

Vart tionde barn i Sverige är i dag med om att mamman misshandlas av sin partner. Det var ingen vuxen som lyssnade på Johan Alander när han var liten, utan han ansågs bara vara ett störande element i skolan. Han växte upp i ett hem där mamman misshandlades svårt. I dag är Johan 24 år och alkohol- och drogfri sedan tre år. Men det var ingen lätt väg tillbaka.

– Under avtändningen klev jag upp sex varje morgon och följde med morfar till skogen där jag fick hugga ved och släpa timmer. Slå ur dig allt ditt mörker, sa morfar och jag visste att det är nu eller aldrig – annars dör jag eller hamnar i fängelse, berättar musikern Johan Alander.

– Jag kom till en gräns där jag höll på att förlora mig själv. Hela min moral var överkörd både psykiskt och fysiskt. Jag hade inget kvar, allt var borta och jag hamnade vid ett vägskäl, det handlade om att dö eller komma tillbaka. Nu lever jag på att rappa om mitt liv. Ungdomar hör av sig till mig för att berätta att jag räddat deras liv med min musik.

Onsdag 9 april 20.00 i SVT2 och SVT Play