Johann ”Iprenmannen” Neumann om försoningen med pappan: ”Vi fann varandra i sista stund”

Johann ”Iprenmannen” Neumann

I tio år kunde vi se Johann Neumann som ”Iprenmannen”. Nu berättar skådespelaren om sin hemska barndom och hur han först på pappans dödsbädd kunde förlåta för de förskräckliga åren.

Johann Neuman växte upp i Österrike med två alkoholiserade föräldrar som kallade honom missfoster och försökte sälja honom till en cirkus. En barndom som det tog ända inpå sin pappas dödsbädd att förlåta.

– Jag kunde för första gången berätta hur jag kände alla dessa år, berättar Neumann i programmet När livet vänder.

Brukade gömmas i en tvättkorg

Neumann berättar hur hans föräldrar brukade gömma honom i en tvättkorg i timmar för att de skämdes över att han, på grund av hormonproblem, var annorlunda utvecklad. Även hur hans pappas snålhet tvingade honom att bo på en bordell i flera år.

Trots dessa brutala minnen åkte Neumann till och tog hand om sin far när han var svårt sjuk.

– Jag träffade honom några dagar innan han dog. Han såg eländig ut, mager. Så jag lagade mat och matade honom. På den veckan jag var hos honom sken han upp som en sol.

”Vi fann varandra i sista stund”

Under samma vecka lyckades de även också öppna upp sig för varandra.

– Det betydde så mycket för mig att jag till slut kunde öppna mitt hjärta för honom och att han tillät öppna sitt hjärta också, så att vi kunde finna varandra i den sista stunden av hans liv. Han sa: ”Johann förlåt mig för allt vi gjort mot dig”.

Minnet av försoningen med pappan blir en känslosamt samtal för Neumann och med tårfyllda ögon förklarar han:

– Det är som en gudagåva, att vi fann varandra tillslut. Min lilla pappa, jag älskar honom så mycket.

I programmet berättar Neumann mer om sin barndom men också om hur hans liv vände när han kom till Sverige och började skådespela och om de revolutionerande hormonella experimenten han fick vara med om.

Sändes onsdag 9 mars 2016.

Kontaktinformation till stödorganisationer

När livet vänder

Intervjuserie med Anja Kontor