Annelies man tog sitt liv – så gick hon vidare

Foto: SVT

Mitt på dagen den 16 juli 2009 tog Annelies man sitt liv. I magen bar hon då deras gemensamma barn som skulle födas om bara några veckor.

Programledaren Anja Kontor har träffat Annelie för ett möte i När livet vänder.

– Jag närmar mig ladugården, jag vet att jag måste ta reda på vad som finns där. Jag känner att det är något som inte står rätt till. Några sekunders väntan och ett djupt andetag. När jag öppnar dörren ser allt ut som vanligt. Sen ser jag dig. En hängande kropp. Jag fylldes av en sådan ilska till dig. Jag minns att jag gick fram med handen på magen och skrek ”Vad har du gjort?”. Sedan skär jag ner din kropp.

Annelie var höggravid och bodde på en idyllisk hästgård när hennes älskade make tog sitt liv på grund av en depression. De hade ett bra äktenskap. Hade just varit på semester som maken hade organiserat. Älskat och planerat inför barnets ankomst. Han längtade efter att vara pappaledig från sitt jobb som ambulansförare och ta hela ansvaret när barnet skulle födas. Annelies man var 38 år gammal.

I Sverige tar omkring 1 600 personer livet av sig varje år, det är en person var sjätte timme. Psykisk ohälsa ligger oftast bakom självmord. Självmord är den vanligaste dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år, vilket är tre gånger fler än i trafiken.

Trots detta väcker självmord ofta starka fördömanden och nedlåtande kommentarer om den som tagit sitt liv. Det talas om egoism, brist på kämparvilja etc. Det är också svårt att tala öppet om självmordsförsök och självmord, eftersom det väcker starka känslor av skuld, avståndstagande och rädsla.

Sändes våren 2015 i SVT2 och SVT Play