”Männen har förstört matlagningen i Europa”

Foto: SVT

Hon har superstjärnor som Keira Knightley och Björk på gästlistan. Margot Henderson är kocken bakom omtalade Rochelle Canteen i London – och för Niklas Ekstedt gör hon en sak klar. ”Hon säger att det är männen som förstört matlagningen”, säger Ekstedt.

I Niklas mat gästar han köksmästaren i London som alltså ligger bakom omtalade tillika småhemliga restaurangen Rochelle Canteen i den brittiska huvudstaden. Margon Henderson är känd för sina stora matkunskaper – som bland annat gjort att Hollywoodskådisen Keira Knightley och världsartisten Björk är trogna gäster.

– Hon har gjort det väldigt tydligt för mig, väldigt snabbt gjorde hon det klart för mig. Att det är männen som har förstört matlagningen i Europa, säger Niklas.

Henderson:

– Det är skillnad på mäns och kvinnors matlagning. Det är svårt för olika kulturer att behålla... Jag gillar när människors kultur tar sig uttryck i deras mat. Ibland är jag rädd för att vi är på väg åt olika håll.

Hon pekar ut unga, manliga kockar som alldeles för avancerade i köket.

– I synnerhet unga män tycks... Det är toppen att vara briljant som El Bulli, han är ett geni och en fantastisk kock. Men ibland strävar unga män efter att nå den nivån utan att lyckas och så glömmer de maten som mödrarna lärde dem att laga. De ska alltid komplicera saker och ting. Kvinnor lagar ofta mat på enklare sätt. Nu generaliserar jag, så klart, säger Henderson.

Torsdag 23 juli 21.30 i SVT1 och SVT Play