Niklas åker till Istanbul och pryar på berömd restaurang

Niklas åker till Istanbul för att prya på restaurang Mikla. Här får han lära sig både det ena och det andra. Det blir fiske i Bosporen, exotiska matupplevelser i det genuina turkiska köket och så reder man ut begreppet kebab.

Niklas möter den världsvane kocken Mehmet Gurs som driver restaurang Mikla. Här lagar man turkisk mat med skandinaviska inslag och Niklas tar på sig praorocken och hoppar in i köket.

Mehmet Gurs föddes 1969 i Finland. Hans pappa kom från Turkiet, mamman var Finland-Svensk. Han växte upp i Stockholm och Istanbul och pratar i dag svenska, turkiska, franska och engelska flytande.

Under åtta år studerade och arbetade Mehmet i USA innan han återvände till Turkiet och Istanbul. Under åren har han lyckats få ihop ett mindre restaurangimperium och kronan på verket är hans restaurang Mikla. Han har även sina egna tv-program och kokböcker och är i dag en av de mest kända kockarna i landet.

Niklas mat

Matlagningsprogram med Niklas Ekstedt