Dylans tal: ”Ställde aldrig frågan: är det här litteratur?”

.

Litteraturpristagaren Bob Dylan jämförde sig med Shakespeare, beskrev hur stolt han var över att hamna på samma lista som de stora ”giganterna” – och om sin uppskattning av att ha blivit vald av en så liten grupp som Nobelkommittén. I hans frånvaro framfördes talet av den amerikanska ambassadören i Sverige, Azita Raji.

Bob Dylan hälsade att han var mycket stolt över att hamna på samma lista som ”giganterna” i litteratur genom tiderna, såsom Hemingway, Shaw, och Thomas Mann.

– Deras verk finns i alla världens bibliotek, och har alltid gjort djupt intryck. Att jag är med på samma lista som de gör mig mållös.

– Jag förmodar att alla i världen som skriver böcker kanske bär denna hemliga dröm inom sig. Men den ligger troligen så djupt in att de inte vet om den. Om någon sagt till mig att jag hade chans på Nobelpriset i litteratur, hade jag sagt att det var lika sannolikt som att få åka till månen.

Jämförde sig med Shakespeare

Bob Dylan berättar att han var på turné i USA när han fick beskedet, och kom genast att tänka på William Shakespeare.

– Jag antar att han betraktades som en dramatiker. Hans ord var skrivna för scener och skulle talas, inte läsas. Medan han skrev Hamlet hade han säkert mycket att tänka på. Vilka skådespelare passar, ska den verkligen spelas i Danmark eller var kan jag få tag i en dödskalle? Jag slår vad om att det sista han tänkte var, det här är litteratur.

”Ens ärlighet sätts på prov”

Han pratade om hans uppskattning över att ha blivit vald av Nobelstiftelsen.

– 50 000 personer har en enda persona. Men när det är 50 personer har varje person en identitet, och är en egen värld i sig. De uppfattar saker och ting tydligare. Det är då ens ärlighet verkligen sätts på prov. Att Nobelstiftelsen är så liten har inte undgått mig, säger han.

Precis som Shakespeare, hälsar Dylan, är han ständigt upptagen med sitt konstnärliga strävande. Vilka musiker passar bäst, spelar han i rätt studio, är det rätt tonart? Aldrig hade han, precis som Shakespeare, ställt sig frågan: är det här litteratur?

– Jag vill tacka svenska akademien, både för att den begrundat den frågan, och slutligen för att den lämnat ett sådant underbart svar.