Etikettmissarna vi minns – så får man inte bete sig på Nobelfesten

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Göran Persson pratar i telefon på Nobelfesten, Nobel, Banketten

Statsministrar och Nobelpristagare. Många har vandrat vilse längs den något snåriga vett- och etikettvägen. Folkvettsexperten Magdalena Ribbing ger dig full koll på hur du bör, och absolut inte bör, bete dig på festernas fest.

Sedan starten 1901 har reglerna kring hur man uppför sig på Nobelbanketten varit en snackis. Men trots att det kan verka snårigt och lite gammledags menar DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing att det behövs struktur på en sådan stor tillställning:

– Det är enklare att gå på stora eller formella fester om man vet hur man förväntas bete sig, och därför är de gamla reglerna praktiska att känna till. Alla, eller flertalet, uppför sig enligt dem och det underlättar för alla, säger Magdalena.

Prata inte om andras sjukdomar eller ekonomi

Själva middagen är en långt sittning på uppemot fyra timmar och helst bör man inte gå på toaletten vilket undviks lättare om man dricker försiktigt både av vin och vatten.

Läser man på om sin bordsgranne innan banketten?

– Ja, det är absolut bäst, om man får veta i förväg vem man ska sitta intill. Dels är det lättare att prata med personen, dels skapar det en trevlig stämning redan från början, säger Magdalena.

Vad bör man undvika att prata om?

– Man undviker att diskutera egna och andras sjukdomar, privatekonomi och andras fadäser, vilket gäller både på det individuella planet och nationellt.

Statsministrar bakom klassiska etikettmissar

Det verkar inte vara den vanliga festdeltagaren som står för de största misstagen. Två statsministrar och en Nobelpristagare har orsakat rubriker med sina fadäser. Magdalena Ribbing kommenterar:

Göran Persson svarar i telefon under banketten 2003:
– Förmodligen ångrar den dåvarande statsministern att han tog upp sin mobil och pratade i den under Nobelfesten – och det borde han förstås inte ha gjort, om det inte var så att någon nationell stor katastrof hade utbrutit.

Fredrik Reinfeldt slickar sig på tummen då han fått lite dessert på den:
– Mänskligt men inte så elegant! Man har en servett till sådana ändamål.

Drottningens bordsherre smakar av hennes soppa på banketten 1976:
– Förutsatt att drottningen hade uppmanat sin bordskavaljer att smaka på något som låg på hennes tallrik är det okej. Om inte är det en pinsam fadäs.