Här är Nobelmenyn 2015

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kung Carl Gustaf serveras efterrätt körsbärsblomma med smak av kaffe och mandel.

En kebabrulle, ett modernt hållbarhetstänk och en majblomma – det är inspirationen till årets Nobelmiddag. ”Jag vill få in Nobel i en samtida kontext”, säger Sayan Isaksson som har skapat förrätten och huvudrätten på menyn.

Årets huvudrätt på glödbakad svensk kalvytterfilé svept i en färs av murklor och svart trumpetsvamp ska föra tankarna till kebab.

– I dessa dagar av integration så är tanken att det ska likna kebab i smaken, säger den hyllade matinspiratören Sayan Isaksson, som fann inspirationen till huvudrätten när han tidigare i år satte tänderna i en kebab under ett restaurangbesök.

Med respekt för djur och natur

Till vardags driver Sayan Isaksson den prisbelönta restaurangen Esperanto i Stockholm, som sedan 2007 har en stjärna i Michelinguiden. Hans framgångsrika koncept bygger på råvaror som är noggrant utvalda med omsorg för djur och natur. Samma tankesätt genomsyrar årets Nobelmeny.

– Ledorden är elegans och att allt ska tillagas med respekt för såväl djur och natur som den gastronomiska Nobelhistoriken. Jag vill få in Nobel i en samtida kontext. Vi ska försöka återanvända så mycket som möjligt och närma oss ett kretslopp, säger Sayan Isaksson.

Desserten – en majblomma med smak av kaffe och körsbär

Konditorn Daniel Roos har för andra året i rad skapat desserten. Han införde då salmbär som en helt ny och unik huvudråvara – en trick han i år toppar med en annorlunda smakkombination.

– Kaffe passar ju väldigt bra efter maten och här serveras det i kombination med körsbär, säger Daniel Roos.

Desserten har formen av en majblomma och består av flera olika texturer och lager.

– Jag har utgått från den vackra dessertskålen. Den är så himla vacker och påminner ju lite om en blomma. Så jag sökte på nätet efter bilder på blommor och då dök majblomman upp. Då visste jag att den skulle bli perfekt!

43 kockar tillagar maten under fyra dagar

Totalt 43 kockar hjälps åt att laga maten under fyra dagarn inför middagen den 10 december.

– Vi har hela tiden tidsfaktorn att tänka på, så största utmaningen är när varmrättsfaten ska ut. Från det att det läggs upp på fat till det att maten tappar värme och finnish går det ganska fort. Men vi har fantastisk hjälp i Stadshuset från Gunnar Erikssons stab, som har gjort det här 30 gånger eller fler, och hans kunskap om logistik och tid är ovärderlig, säger Sayan Isaksson.

Specialkost till 160 personer

Därtill krävs specialkost. I år har cirka 160 personer bett om specialkost från ostronallergi till fettfria såser, gluten- och laktosintolerans, koscher, halal samt vegetariska alternativ.