Martin Fröst och Magnus Lindgren underhåller Nobelgästerna

Martin Fröst och Magnus Lindgren

Vad har Martin Fröst och Magnus Lindgren gemensamt med Nobelpristagarna?   Nyfikenhet. På lördag spelar de båda musikerna tillsammans för första gången när de underhåller gästerna på Nobelbanketten. 

En är en världsberömd klarinettist och den andra en hyllad jazzmusiker. Länge har de velat stå på en scen tillsammans och nu har tillfället kommit: Nobelbanketten. Martin Fröst och Magnus Lindgren står för det så kallade divertissemanget – underhållningen i tre akter under middagen. Med sig har de också regissören Linus Fellbom, Adolf Fredriks Flickkör och Svenska Kammarorkestern. 

Snabbkurs genom musikhistorien

Årets divertissemang är inspirerat av Martin Frösts tidigare konsert Genesis och blir som en snabbkurs genom musikhistorien.

– Det handlar om varifrån musiken kommer, vad har influerat oss och hur? Hur lyssnar vi på musiken idag?, säger Martin Fröst.

Nyfikenhet driver inspirationen

Som en röd tråd genom de tre akterna löper ordet nyfikenhet.  

– Nyfikenheten får oss att vilja veta vad som händer på andra sidan. Det är ju inte jättelångt ifrån det som Nobel handlar om, och nu har dessutom litteraturpriset gått till en musiker, säger Martin Fröst.   

Just nyfikenheten är någonting som Magnus Lindgren också lyfter fram som något som driver honom som musiker. Men också något som beskriver både musikerkollegan Fröst och Nobelpristagarna.  

– Martin tänker hela tiden "vad händer om man gör så här"?, och har en otroligt energi som lyser igenom. Det är precis som de här forskarna där nyfikenheten driver inspirationen och inspirationen driver nyfikenheten. 

Milstolpe i karriären

Magnus Lindgren har precis som Martin Fröst varit med i divertissemanget förr. 2003 skrev Lindgren musik som han framförde tillsammans med Svenska kammarorkestern och Rigmor Gustafsson sjöng. Det var första gången jazz fick en plats i underhållningen på Nobelbanketten.

– Det var första gången jag spelade med klassiska musiker och det var en fantastisk lektion att testa något nytt i en helt annan miljö. Jazz handlar mycket om improvisation, och att ta in det i ett sammanhang med fasta ramar är något jag tagit med mig i resten av min karriär. 

Nobel

Nobelbanketten, pristagarna och prisutdelningen