Magdalena Ribbing: Dylans val måste respekteras

Magdalena ribbing tycker att Bob Dylan inte behöver komma på kalas.

Bob Dylan behöver inte gå på kalas bara för att han är bjuden. Det säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

Det har gått dagar av ovisshet. Men på måndagen bröt Bob Dylan, nobelprisvinnaren i litteratur, tystnaden om hans vara eller icke vara på nobelfesten i december.

Det blev ett nej. Något som upprörde flera människor runtom i Sverige och världen. Aftonbladets krönikör Lena Melin tyckte att Dylan ”satt sin sista potatis”.

Men folkvettsexperten Magdalena Ribbing, som var SVT:s Nobelexpert under förra årets upplaga, försvarar världsartistens beslut.

– Det är inte ohövligt att Dylan inte kommer på festen. Även om du tackar nej till en fest och inte har något annat skäl än att du inte vill då måste det respekteras. Det är inte ett kommando: ”Du ska gå på mitt kalas för att jag bjuder dig”. Det är inte så, säger hon i Gomorron Sverige.

”Kan tänka mig att han blev ställd”

Något som spred osäkerhet var Dylans val att inte uttala sig om priset, och att inte svara på om han skulle komma till Sverige eller inte.

– Jag kan tänka mig att han blev ställd. Många av de andra pristagarna har anat innan att de skulle få priset, men det kan man inte påstå om Dylan. Det kom som en överraskning för honom, kan jag tänka mig, säger Magdalena Ribbing.

– Hur ska han förhålla sig till det? Han är känd för att inte tycka om att stå i fokus för andras uppmärksamhet som person. Det är hans konstverk som ska synas och höras.

Ribbing: Mer tolerans för stora poeter

Magdalena Ribbing förstår samtidigt att flera blir upprörda av hans beslut, att ”här delar Sverige med sig av det finaste vi har, men han bryr sig inte om det”. Men med personer som Dylan måste en ha överseende, säger hon.

– Så stora poeter som bär oss andra över vardagen, vi måste låta dem bete sig lite grann förbi de ramar som vi andra måste hålla oss innanför.

Se hela intervjun i fönstret ovan.