"Vi var livrädda för att tappa glasen i golvet"

divertissemanget nobel 2016
Magnus Lindgren och Martin Fröst.

Gänget bakom kvällens underhållning testade över 150 Nobelglas inför konserten."Vi var livrädda att tappa dem i golvet" säger jazzmusikern Magnus Lindgren.

I divertissemangets tredje akt sjunger Adolf Fredriks Flickkör ”Emigrantvisan” samtidigt som de spelar på 40 vinglas från Nobelservisen. För att välja ut vilka glas som kunde agera instrument åkte jazzmusikern Magnus Lindgren och divertissemangets regissör Linus Fellbom till Stadshuset. I två timmar klinkade de på över 150 glas.

– De används en gång per år och vi var livrädda för att tappa dem i golvet..., säger Magnus Lindgren och fortsätter: 

– Vi upptäckte att alla glas inte fungerade att spela på. De är handblåsta och en del är omslipade och det gör att de stämmer helt olika och behöver olika mängd med vatten.

Kaknästornets blixtar blev låt

Passande då att ordet nyfikenhet är något som går som en röd tråd genom divertissemanget. Ordet ledde även fram till nyskrivna låten ”Message from Kaknäs” som Magnus Lindgren framför i  underhållningen. Han berättar om hur han satt på sitt skrivarloft i Skanstull och såg ljusblixtar skickas ut från Kaknästornet. Ljusblixtarna blev en takt, ett groove, och så föddes låten.

Magnus Lindgren spelar tillsammans med klarinettisten Martin Fröst. Divertissemanget är inspirerat av Martin Frösts tidigare konsert Genesis och blir som en snabbkurs genom musikhistorien.