Nobels fredspris till Juan Manuel Santos

Juan Manuel Santos

Den colombianske presidenten Juan Manuel Santos tilldelas Nobels fredspris 2016 för sina ansträngningar att skapa fred i landet.

Juan Manuel Santos prisas för "sina bestämda försök att få ett slut på landets långa inbördeskrig".

Den norska Nobelkommitténs ordförande Kaci Kullman Five framhöll vid offentliggörandet att priset även tillägnas den colombianska befolkningen och inte minst de offer som fallit i kriget.

– Priset ska också ses som en hyllning till det colombianska folket som trots övergrepp inte har gett upp hoppet om en rättvis fred och alla parter som har bidragit till priset, säger hon.

Den colombianske presidenten slöt tidigare i år ett historiskt fredsavtal med Farc-gerillans ledare Rodrigo "Timochenko" Londano. Det 300 sidor långa avtalet skulle innebära slutet av ett 52 år långt inbördeskrig som krävt mer än 220 000 dödsoffer.

Landets befolkning fick göra sin röst hörd när avtalet prövades i en folkomröstning. Resultatet visade en marginell majoritet för nej-sidan – 50,23 procent mot 49,76 procent – vilket innebar att avtalet föll.

Nobelkommittén framhäver att omröstningens resultat inte påverkat deras val av pristagare, och de kommenterar inte beslutet att prisa enbart en av parterna i fredsavtalet.

Istället understryker kommitténs sekreterare Olav Njølstad att priset tillägnas samtliga parter som möjliggör fred i landet.

– Det är ett pris för en fredsprocess, som ska ses som så inkluderande som möjligt. Santos har kämpat för fred och klargjort att han kommer att fortsätta kämpa för fred så länge han sitter vid makten, säger han.