20 års förhandlingar om klimatavtalet kan vara bortkastade

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

President Donald Trump kan bli en katastrof för den globala klimatarbetet. Han har sagt upprepade gånger att USA ska lämna det globala klimatavtalet som slöts i Paris. Han har också sagt att han kommer att bryta USA:s löfte att bidra med tre miljarder dollar till globala gröna klimatfonden i FN:s regi.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Klimatfonden, som hjälper länder i tredje världen att anpassa sig till de pågående klimatförändringarna, kommer därmed att förlora en tredjedel av sin budget. Dessutom väntas USA upphöra sina bidrag till GEF-fonden som investerar i vattenprojekt med mera via Världsbanken. 

Klimatförändringarna – en ”bluff“

Donald Trump säger att klimatförändringarna är påhittade av Kina och är en vetenskaplig ”hoax”, bluff. Han har lovat att storsatsa på fossila energikällor i USA, han kommer öppna nedlagda kolgruvor för att skapa jobb, han kommer säga ja till Keystone Pipeline som Obama sa nej till . Det innebär att oljesandsutvinningen i Kanada kommer skjuta fart. Pengarna som han sparar på indragna bidrag till FN:s klimatarbete kommer han att satsa på ett gigantiskt infrastrukturprojekt där han ska satsa på att rusta upp motorvägar, broar, järnvägar och skapa nya jobb. Han drog upp riktlinjerna i sitt segertal i natt.

President Obama och utrikesminister Kerry har varit drivande i det globala klimatarbetet och slöt bland annat ett historiskt klimatavtal med Kina. Den stora farhågan nu är att andra länder kommer att följa USA och inte leva upp till sina åtaganden om att minska sina koldioxidutsläpp.

20 års förhandlingar kan vara bortkastade

Alla löften inom Parisavtalets ram är än så länge frivilliga. Många ministrar jag mött i utvecklingsländer i Asien och Afrika säger att de tänker inte avstå från olja och kol om inte de rika länderna är beredda att göra det.

20 års förhandlingar för att nå fram till det globala klimatavtalet ser ut att vara bortkastade. Visst kan resten av världen fortsätta sitt gemensamma arbete med att minska koldioxidutsläppen utan USA. Men det kommer krävas ett enormt starkt ledarskap. Det tar dock fyra år att lämna Parisavtalet, det påpekar förhandlarna som just nu samlats till COP22 toppmöte om klimatet i Marocko.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA:s nye president

Mer i ämnet