”Finns de som tycker man svikit partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartisten Fredrick Federley är en av de riksdagsledamöter som redan på förhand deklarerade att han tänkte rösta nej till Datalagringsdirektivet.

-Jag röstade nej. Vi var tre stycken från partiet som gjorde det.

Men det blev ett solklart ja. Hur känner du inför det?
-Vi har mycket kvar att göra. Motståndsviljan i svensk politik saknas i de här frågorna.

Vad är din främsta invändning mot direktivet?
-Det handlar om att integritetskränkningarna är en så viktig fråga. Vi måste reagera på alla plan. Det handlar både om det specifika Datalagringsdirektivet, men också om ett större sammanhang med utökad övervakning på medborgarna. Till exempel via flygdatatrafik och patientjournaler.

Vad har du fått för kommentarer i dag?
-Det finns de som tycker man sviker partiet, men det tycker inte jag. Jag tycker jag håller partilinjen. Och ungdomsförbundet är jätteglada. Samtidigt kommer en del partikamrater förbi och säger att de gärna skulle ha röstat som oss, men att de inte kan.

Varför?
-Man sätter sin position och karriär på spel. Men jag lärde mig en del av FRA-omröstningen. Till exempel att man inte dör om man är avvikande.

Var står egentligen Centerpartiet i den här frågan?
-Vi är jättekritiska. Men sen är det så att ett direktiv måste genomföras. Men vi är några som tyckte det var värt att begå domstolstrots.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datalagringsdirektivet

Mer i ämnet