Majoritet saknar vårdplaner

Uppdaterad
Publicerad

I går kunde SVT berätta hur en pojke tvingades sova i glassplitter i en hel vecka på ett HVB-hem.

I dag kan SVT avslöja att 70 procent av landets HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn saknar vårdplaner.

SVT Nyheter har gått igenom alla de tillsynsrapporter där Socialstyrelsen, under de två senaste åren, har kritiserat HVB-hemmen eller de ansvariga kommunerna. Totalt handlar det om 174 rapporter för 115 hem.

Enligt socialtjänstlagen ska det upprättas så kallade vård- och genomförandeplaner – men SVT Nyheters granskning visar att hela 70 procent av de kritiserade hemmen, 80 av 115 hem, helt saknade, eller hade ofullständiga planer för hur varje barn skulle tas om hand.

Ensamkommande flyktingbarn

”Oerhört allvarligt”

Socialstyrelsens tillsynschef Per-Anders Sunesson lägger stor vikt vid att hemmen ska se till att barnen får vård. Han befarar att tiden på HVB-hem kan bli tämligen innehållslös om de ensamkommande flyktingbarnen inte får den hjälp de har rätt till. Vården kan bestå av psykiatrisk vård för traumatiska upplevelser eller stöd för behov som uppstår i samband med flytten till ett nytt land. Han reagerar starkt på den siffror som kommit fram i och med SVT:s kartläggning.

-Det är oerhört allvarligt. Det här är människor som kommer till Sverige där vi ska ta emot och se till att de introduceras till sitt nya land, så det är en allvarlig brist.

Tusentals placeras varje år

Varje år kommer tusentals flyktingbarn och ungdomar ensamma till Sverige, utan anhöriga eller familj här i landet. I de flesta fall placeras de i så kallade HVB-hem där det är tänkt att de ska få omvårdnad och stöd.

Vårdkoncernen Attendo driver transitenheten Dalköpinge i Trelleborg, där Betim Jahiri är verksamhetschef.

-Jag reagerar väldigt starkt, det här berör ju all personal. Det känns att få läsa och se den här statistiken, säger Betim Jahiri.

Är inte det här ett ganska dåligt betyg till svenska HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn?

-(suck) Enligt den statistiken så är det det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn

Mer i ämnet