Denna bild ska ha postats på en militant sajt och tycks föreställa Isis-terrorister som siktar mot vad som tycks vara irakiska soldater. Foto: TT

350 nordbor kopplas till jihadister

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals skandinaver kan ha anslutit sig till jihadistgruppen Islamiska staten (IS), enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

Han bygger sin uppskattning på uppgifter från säkerhetstjänster i Sverige, Norge och Danmark.

– Ett åttiotal har rest för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade miljöer, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Han bekräftar även att det finns ett mörkertal.

”Vet att 80 rest”

Genom att slå ihop Säpos siffror med uppgifter från danska och norska säkerhetstjänster uppskattar Ranstorp att omkring 300–350 skandinaver anslutit sig till IS och liknande terroristgrupper, något SVT:s Uppdrag granskning tidigare rapporterat om.

– Vi vet att minst 80 svenskar har rest. I Danmark är siffran 100 personer och i Norge 50. Vi vet från den svenska kontexten att det kan finnas ett mörkertal på mellan 40 och 50 personer, säger han.

”Arbetar med propaganda”

De flesta svenskarna har, enligt Ranstorp anslutit sig till IS som har ”en lägre tröskel att gå in i” än andra grupper som är mer selektiva i sitt urval.

– De arbetar med propaganda, sociala medier och tekniska uppdrag. Vi vet även att vissa använts för martyruppdrag.

Att många som åkt ner framträder öppet i sociala medier gör det enkelt att följa dem, säger Ranstorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet