4 oktober: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Hotet från Nordkorea ökar – japaner uppmanas ta skydd

Japan uppmanade invånarna att söka skydd tidigt på tisdagsmorgonen efter att Nordkorea avfyrat minst en ballistisk robot över norra delen av landet i en upptrappning av Pyongyangs vapentester.

Sydkorea bekräftade att roboten passerade österut över grannlandet efter att ha avfyrats från Nordkorea. Att roboten just flög över Japan och inte ner i havet utanför kusten, skiljer uppskjutningen från de många andra i år.

Det är den första ballistiska roboten som har avfyrats över landets fastland sedan 2017, enligt CNN.

Trump stämmer CNN – kräver företaget på miljarder

Donald Trump har stämt tv-bolaget CNN för påstådd ärekränkning och kräver nu ett skadestånd på 475 miljoner dollar – motsvarande cirka 5,3 miljarder kronor – enligt Reuters.

Enligt den forna presidenten har nyhetskanalen försökt smutskasta honom med ”en rad alltmer skandalösa, falska och ärekränkande beteckningar som ”rasist”, ”rysk lakej” och ”upprorsmakare”, hävdar Donald Trumps advokater.

Trump hävdar att CNN använt sitt betydande inflytande som en ledande nyhetsorganisation för att kullkasta honom politiskt. I den 29-sidor långa stämningsanmälan skriver han att bolaget kritiserat honom i flera år, men att ”attackerna” eskalerat under de senaste månaderna.

Stockholms polischef om skjutningarna: ”Rena avrättningar”

Fyra personer sitter frihetsberövade efter skjutningen i Södertälje i helgen. Det senaste i raden av grova våldsdåd som drabbat staden och landet. Mats Löfving, polischef i region Stockholm, uttrycker oro över de misstänktas ålder.

– De är väldigt väldigt unga, säger han i Aktuellt.

De fyra gripna är alla i tonåren, något som polischef Mats Löfving sammankopplar med en ökad tillväxt av unga gängkriminella.

– Det som oroar mig är tillväxten. Varför väljer en så ung människa att bli mördare? Det är en nyckelfråga, säger Mats Löfving.

Enligt regionspolischefen är de kriminella nätverken ”väldigt offensiva” i sin rekrytering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer