Foto: TT

96-årige Olle kör fortfarande isracing

Uppdaterad
Publicerad

Han fyller snart 97 och är världens äldsta isracingförare. Olle Åhnström hyllades under SM-finalen i Hallstavik.

Han fyller snart 97 och är världens äldsta isracingförare. Olle Åhnström hyllades under SM-finalen i Hallstavik.

– Man kan inte gå men man kan åka lite motorcykel, säger legendaren Olle Åhnström och haltar bort mot sin motorcykel av märket Java. Att han har ont i foten hindrar honom inte att i strålande väder köra fyra uppvisningsvarv på Parken i Hallstavik.

Började köra 1940

Fartens tjusning lockade honom när han i slutet av 1940-talet började med motorsport. Under åren har det blivit allt från speedway till dragracing.

– Det är som en bacill eller en influensa, den håller i sig länge, säger Olle Åhnström.

Sin långa motorburna karriär förklarar han med att han hållit regelbundna tider med sömn och mat. Men också med det stöd han fått från sin fru Märta, 93 år, som han varit gift med i 74 år.

Några planer att pensionera sig har inte Olle Åhnström.

– Nej, det har jag inte tid med. Egentligen borde jag vid min ålder ligga på sofflocket, men jag tänker fortsätta njuta så länge det går.

Idol för många

Trots att det fanns gott om spänning idag under SM-finalen i isracing i Hallstavik så var det ändå Olle som stal showen med sina fyra uppvisningsvarv. Och han får inte vara i fred i depån på Parken.

En strid ström speedwayentusiaster kommer fram för att byta några ord och ge uppmuntrande ryggdunkar.

– Det är fantastiskt känsla att folk kommer fram och gratulerar, säger Olle Åhnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.