Abortfrågan kontroversiell i hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Bara en tredjedel av världens länder, däribland Sverige, har fri abort. I Portugal, Malta, Irland och Polen tvingas kvinnor som vill göra abort iväg till andra europeiska länder. Frågan är kontroversiell, och flera länder som har eller har haft fri abort har de senaste åren inskränkt sina abortlagar.

I Europa har Irland och Polen de mest restriktiva abortlagarna, till följd av den katolska kyrkans starka inflytande. I Irland är aborter fortfarande helt förbjudna, men undantag kan göras om kvinnans liv är hotat. Det var länge också förbjudet att informera om möjligheten till abort.

Sedan 1992 får dock irländska kvinnor göra abort utomlands. Många reser till Storbritannien för att få ingreppet utfört. Där är abort i praktiken tillåtet ända fram till graviditetens 24:e vecka.

I Polen tillåts abort bara om kvinnans liv är direkt hotat, om fostret är skadat eller om kvinnan utsatts för våldtäkt. Läkarnas egna attityder till abort är mycket negativa, vilket innebär att det i praktiken är mycket svårt att få ingreppet utfört.

Hårt motstånd i USA

Motståndet från olika intressegrupper i både Europa och USA har ökat på senare tid. Den amerikanska lagen om fri abort från 1973 har varit utsatt för hård press av abortmotståndare, och kritiken har bitvis lett till både omfattande demonstrationer och våldsamheter.

I dag har bara en minoritet av USA:s 50 stater kvar fri abort i dess egentliga mening. Läkare och sköterskor vid federalt finansierade kliniker får inte upplysa gravida kvinnor om att de kan få abort. Den lagen, kallad ”munkavlelagen”, upphävdes av den förre presidenten Bill Clinton, men återinfördes 2001 av president George W Bush.

Tysk kompromisslag

I Östeuropa har abortlagarna länge varit liberala. Slovakien och Ungern har i princip fortfarande fri abort, Men även där finns förslag om att begränsa eller försvåra aborter. Ryssland har fri abort, och antalet aborter varje år är där minst dubbelt så många som antalet födslar. I många östeuropeiska länder är det ofta både svårt och dyrt att skaffa preventivmedel, vilket delvis kan förklara de höga aborttalen.

Tysklands abortlag är en kompromiss, eftersom Tyskland innan sammanslagningen 1990 hade två abortlagar. Före detta Östtyskland hade fri abort, medan före detta Västtyskland hade en mycket restriktiv lagstiftning. I dag är bland annat samtal med kurator obligatoriska. Lagkompromissen har i praktiken inneburit stora begränsningar i rätten att välja abort, och att aborterna genomförs i ett senare skede.

Gustav Dahlin

Källor: FN, Regeringen, RFSU, TT

Fakta: Illegala aborter

Länder där abort är förbjudet eller på annat sätt inskränkt, har ett högt antal illegala (olagliga) och osäkra aborter. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) genomförs nästan 20 miljoner osäkra aborter årligen, de flesta i fattiga delar av världen.

Över en halv miljon kvinnor avlider varje år i anslutning till graviditeter och förlossning. Mer än 70.000 av dessa dödsfall beror på osäkra aborter.

Ingreppen görs ofta sent i graviditeten, ofta används smutsiga instrument och det är vanligt förekommande att aborten genomförs av kvinnan själv eller av personer som inte är kunniga.

15.000 kvinnor drabbas varje år av allvarliga konsekvenser, som till exempel handikapp och infertilitet, till följd av osäkra aborter.

WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.