Foto: TT

Adaktusson fortfarande aktuell som KD-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Lars Adaktusson kan vara med i spelet igen att efterträda Göran Hägglund som ny partiledare för Kristdemokraterna. Enligt vad SVT erfar väntar valberedningen på Adaktussons besked om han ska delta i den förestående kandidatutfrågningen på måndag. Lars Adaktusson själv vill inte kommentera uppgifterna.

Visserligen avböjde Lars Adaktusson för några veckor sedan att ställa upp som kandidat till posten som Kristdemokraternas partiledare. Hans nej var ett nej i ödmjukhet där han hänvisade till sin brist på erfarenhet både av politiken i stort och av det parti han idag företräder i EU-parlamentet. Det var säkert ärligt eftersom det är ovedersägliga fakta, men det var samtidigt ett smart grepp att tala om för partiet att han är medveten om sina tillkortakommanden och om Kristdemokraterna ändå skulle vilja ha honom vet de vad de får.

Enligt vad SVT erfar har Kristdemokraternas valberedning vid flera tillfällen vädjat till Lars Adaktusson att ställa upp som kandidat. Valberedningens bedömning är att han har ett mycket starkt stöd i det kristdemokratiska landskapet. Lars Adaktusson blev lite av en hjälte i partiet när han i våras räddade Kristdemokraternas mandat i EU-parlamentet. Han fick nästan sex procent av rösterna i EU-parlamentsvalet – en procentsats som Göran Hägglund bara kunde drömma i riksdagsvalet som följde tätt inpå EU-valet.

Kamp om inriktning

Lars Adaktusson stödde Mats Odell, när denne för tre år sedan utmanade Göran Hägglund om partiledarposten. Det gjorde också Ebba Busch som är den som fått flest nomineringar av Kristdemokraternas partidistrikt. En slutsats man kan dra av positioneringarna i striden mellan Odell och Hägglund är att Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson båda är värdekonservativa och har ungefär samma fokus i politiken. Det kan alltså bli en strid dem emellan om vem som är bäst på att företräda värdekonservatismen.

Men det kan också bli en kamp om två olika inriktningar: värdekonservatism eller den mera allmänborgerliga fåra som Göran Hägglund trampat upp. Efter Acko Ankarbergs oväntade avhopp står Jakob Forssmed för den linjen. Många blev överraskade när Acko Ankarberg gav beskedet att hon inte längre är med i spelet. Hennes motivering var utan krusiduller, hon sa rent ut att hon inte har tillräckligt starkt stöd.

Stor makt hos valberedningen

Så sent som i fredags talade hon vid ett möte i Falun och publiken uppfattade att hon gjorde det i egenskap av kandidat. En återkommande invändning mot Acko Ankarberg har varit att hon inte har samma lyskraft som konkurrenten Ebba Busch Thor. En annan att hon alltför mycket förknippas med Göran Hägglund.

Valberedningen har stor makt i Kristdemokraterna. Och enligt uppgifter till SVT har Lars Adaktusson ett starkt stöd i valberedningen, som sållar fram en enda kandidat som rikstinget ska ta ställning till i slutet av april. Valberedningen arbetar inte enbart utifrån matematiska beräkningar grundade på vem som har flest nomineringar. När Göran Hägglund valdes till partiledare hade till exempel Maria Larsson fler nomineringar men valberedningen föreslog ändå Hägglund. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet