Affischkampanj mot nazistförbrytare Foto: Scanpix

70 år efter kriget – gamla nazister jagas

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det har gått nästan 70 år sedan andra världskriget tog slut är jakten på nazister från kriget i full gång.

I Tyskland lanseras den här veckan en affischkampanj för att hitta de sista levande tyskar som deltog i Förintelsen.

Den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal-centret som står bakom kampanjen erbjuder uppemot 25.000 euro (runt 214.000 kronor) för information som leder till gripande, åtal och fällande dom i Tyskland.

Ett par tusen affischer har satts upp i Berlin, Hamburg och Köln, i ”Operation Sista Chansen”.  I blickfånget; ett svartvitt foto av den ökända infarten till förintelselägret Auschwitz-Birkenau – kallad Dödens port.

Intill bilden står texten: ”Sent, men inte för sent. Miljoner oskyldiga mördades av nazistiska krigsförbrytare. Några av förövarna är fria och vid liv. Hjälp oss att ställa dem inför rätta.” Längst ned, ett telefonnummer för dem som tror sig ha information att delge Wiesenthal-centrets nazistjägare.

Familjemedlemmar anger varandra

– I Tyskland finns en stor medvetenhet om nazisternas brott, säger Efraim Zuroff som är chef för Wiesenthal-centrets kontor i Israel. Tyskland är ett av få länder där familjemedlemmar lämnar information om varandra.

Det är snart 70 år sedan andra världskriget tog slut och de sista brotten i nazisternas Förintelse förövades. De tyskar som bar det främsta ansvaret för de ohyggligheter som begicks har för länge sedan straffats eller, som Adolf Hitler och Heinrich Himmler, tagit sina liv.

I dag uppskattar det USA-baserade Simon Wiesenthal-centret att det finns 60 nazistförbrytare vid liv, friska nog att ställas inför rätta. Samtliga mycket gamla män.

– Vi har maximalt två eller tre år på oss, säger Efraim Zuroff. Jag inbillar mig inte att 60 personer kommer att ställas inför rätta, men varenda en är en seger.

Hantlangare eftersöks

Det handlar inte längre om förbrytare på högre nivåer inom nazisternas Förintelse-apparat, som med industriell effektivitet mördade omkring sex miljoner judar. I dag eftersöks hantlangarna, de som bistod dödsmaskineriet, och vars tjänster möjliggjorde folkmord och förintelse.

Vakter i dödsläger som Auschwitz-Birkenau, Treblinka och Chelmno. Soldater och underbefäl i Einsatzgruppen som på östfronten massavrättade judar i skuggan av Wehrmachts framfart.

– Varje åtal är en viktig påminnelse om att offren för Förintelsen fortfarande kan få rättvisa skipad, säger Efraim Zuroff. Tidens gång gör inte brotten mindre.  

Flera aktuella fall

Flera fall de senaste åren har uppmuntrat nazistjägare som Efraim Zuroff att fortsätta sitt arbete. Viktigast är det uppmärksammade fallet med John Demjanjuk, en ukraina-född pensionerad mekaniker från Ohio, som 2012 dömdes vid en tysk domstol för att ha tjänstgjort som vakt vid dödslägret Sobibor i det ockuperade Polen.

Demjanjuk blev den förste nazistiske krigsförbrytare som fälldes i tysk domstol enbart på bevis för att han tjänstgjort som lägervakt, alltså utan att fällas för specifika brott. Demjanjuk avled i fjol, 91 år gammal.

Andra fall är den 98-årige Laszlo Csatary som förra året åtalades i Ungern, misstänkt för att ha bistått nazisterna med deportationer av judar till Auschwitz, samt gripandet i Tyskland av Hans Lipschis, som tros ha arbetat som vakt vid samma läger.

Av de 60 tyskar som Wiesenthal-centret eftersöker finns 92-årige Gerhard Sommer, en f d SS-man som misstänks för delaktighet i en massaker 1944 på 560 civila i byn Sant’Anna di Stazzema i Italien.

På listan finns också Sören Kam, en i Tyskland boende dansk frivillig i SS-Panzer-Division Wiking. Enligt Efraim Zuroff ska Kam bl a ha underlättat deportationen av danska judar till nazistiska koncentrationsläger. Kam är i dag 91 år gammal.

Tyskar vill dra ett streck

Tyskland är splittrat vad gäller uppgörelsen med det förflutna. Många tyskar är trötta på att deras land förknippas med nazisternas fasor, och vill en gång för alla dra ett streck för det historiska arvet. Särskilt bland dagens unga finns många som anser att det är ovärdigt att jaga sjuka gamla män ända ned i graven för brott begångna för länge sedan.

Andra menar, liksom Efraim Zuroff, att allvarliga brott inte blir mindre med tiden, och att åtal mot nazistförbrytare är ett sätt att bekämpa förintelseförnekare och historieförvanskare.

– Tyvärr är det väldigt få människor som har behövt betala för de brott de begick, säger Zuroff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.