Agendas partiledardebatt i det nya politiska landskapet

Publicerad

För första gången sedan valet möts de åtta riksdagspartiernas ledare i Agendas klassiska tv-debatt. Det blir också den första debatten efter att Alliansen spruckit och den nygamla regeringen inlett samarbete åt höger i svensk politik och brutit samarbetet med Vänsterpartiet.

Partierna har bytt samarbetspartners och det påverkar hur de står uppställda i studion jämfört med förra gången Agenda höll partiledardebatt. Nu står S, MP, C och L som samarbetar om regeringens budget tillsammans. Och en bit i från står M, KD, SD och V i oppositionen. Moderaterna och Kristdemokraterna står bredvid varandra eftersom de också har ett samarbete i sitt svar på regeringens vårändringsbudget. Upphör det samarbetet kommer partiledarna i oppositionen istället att stå i storleksordning.

Nyhetsbloggen

Agenda har valt fyra klassiska ämnen för debatten, ämnen som är viktiga för väljarna och som har aktualitet. Dessa ämnen har debatterats många gånger förut men inte i det nya politiska landskapet. Partiledare som tidigare haft en gemensam linje kommer att debattera mot varandra och kanske blir nya och gamla konfliktlinjer tydliga. 

Här nedan redovisar vi Agendas introduktionsinslag till varje debattämne, samt våra källor.

LAG OCH ORDNING

”108 personer mördades eller dräptes i Sverige förra året. 43 av dem sköts ihjäl, konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå), efter fortsatta gängskjutningar och uppgörelser i undre världen. Men 33 av de dödade var kvinnor, och de blev ofta ihjälslagna av sin partner. Vad gäller anmälningar förra året så minskade stölderna och inbrotten mest, medan datorbedrägerierna ökade mest. Ökade gjorde också bland annat våldtäkter och personrån mot unga.”

Källor:

Brottsförebyggande rådets sida för konstaterade fall av dödligt våld

Brås sammanfattning av brott där anmälningsgraden ökade respektive minskade år 2018

Ur Brås sammanfattning av anmälda brott 2018:

”Den kategori anmälda brott som ökade mest i antal (+25 %) under 2018 var bedrägeribrott (9 kap. brottsbalken). Den största ökningen inom denna kategori gällde brottstyperna datorbedrägeri respektive utpressning. Den kategori anmälda brott som minskade mest (−9 %) under 2018 var stöld och tillgreppsbrott (8 kap. brottsbalken). Den största minskningen inom denna kategori gällde fickstölder respektive inbrottsstöld i bostad, fritidshus med mera.”

JOBB OCH VÄLFÄRD

”De rika i Sverige drar i från och klyftorna ökar framförallt till arbetslösa, sjuka och pensionärer med bara grundskydd. Samtidigt finns vårdköerna kvar och den stora personalbristen i inom välfärden har blivit dyr och svår att hantera. Nu verkar det också finnas en politisk samsyn över gamla blockgränser om att fortsätta sänka inkomstskatterna. Och att ändra i arbetsrätten är inte längre omöjligt för arbetarrörelsens parti.” 

Källor:

Statistiska Centralbyrån, skillnad i inkomst inklusive kapitalvinster

Direktiv om ändrad arbetsrätt

Väntetider i vården

73-punktsprogrammet. Uppgörelsen mellan S/MP/C och L

KLIMAT OCH MILJÖ

”Klimataktivisten Greta Thunbergs budskap, om att äldre generationer måste vakna och rädda klimatet, har spridit sig som en löpeld. Brinner gör det också, och det är något som kommer bli allt vanligare om vi inte når klimatmålen, menar FN:s klimatpanel. Trots alla miljömål ökar utsläppen från trafiken igen, men också från flyget och industrin. Och så har kärnkraften gjort comeback i klimatdebatten – både i valrörelsen till riksdagen och nu till EU-valet.”

Källor:

IPCC-rapport

Trafikverket om ökade utsläpp trafiken

Naturvårdsverket om flygets ökande utsläpp

Naturvårdsverket om ökade utsläpp inom industrin

INVANDRING OCH INTEGRATION

”De är färre som kommer över Medelhavet men UNHCR befarar att det är fler som dör. Människor på flykt från krig men också från fattigdom.  Och EU:s länder kan fortfarande inte komma överens. I Sverige väntas 21 000 söka asyl i år, och så få har inte kommit sedan 2001. Men efter den långa perioden av hög invandring ställs nu krav: om att ha rätt värderingar, om att klara språktest och om att anpassa sig mer till det svenska.”

Källor:

UNHCR om att fler befaras dö på Medelhavet

EU-kommissionen om orsak till att människor flyr.

Om EU:s försök att nå gemensam strategi:

Antalet asylsökande från år 2000

Migrationsverkets prognos:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet