Foto: Greenpeace.

Aktivisterna på Forsmark överlämnade sig till polis

Publicerad

I kväll gav sig de sista två aktivisterna som befunnit sig på Forsmarks område till känna. De hade gömt sig i ett ställverksbygge.

SVT pratade med en av de två aktivisterna, Rasmus Törnqvist, strax efter klockan 19 när han efter 38 timmar beslöt sig för att det fick räcka.

–Då berättade han för oss att ”nu kliver jag ut ur mitt gömställe, nu upptäcker polisen mig”, säger SVT:s reporter David Boati till SVT Nyheter.

De två aktivisterna hade gömt sig vid ett bygge av ett ställverk i skogen utanför Forsmarks kärnkraftverk. Ställverket ligger cirka en kilometer från kärnkraftsblocken och har aldrig varit i drift, skriver Forsmarks kraftgrupp i ett pressmeddelande.

David Boati berättar att det varit stort polispådrag under eftermiddagen med helikoptrar i luften och polisbilar som kört i skytteltrafik. 

–Aktivisterna har också berättat för oss att de hört polishundar sniffa precis utanför gömstället.

Aktivister övernattade

Det var tidigt i går morse som omkring 70 Greenpeaceaktivister tog sig innanför murarna till kärnkraftverken Forsmark och Ringhals. 

Några timmar efter aktionen förklarade huvudägaren Vattenfall att säkerheten fungerade ”precis som det är tänkt”. Det yttre skyddet ska fördröja inkräktare samtidigt som larmet går.

Men på onsdagsmorgonen stod det klart att Greenpeace aktion långtifrån var över. Både på Ringhals och på Forsmark hade aktivister övernattat.

Under dagen grep polisen fyra personer inne på Ringhals område och två inne på Forsmark. Trots ett massivt polispådrag dröjde det ända till 19-tiden innan de sista två aktivisterna kunde hittas, efter att de självmant överlämnat sig till polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aktivister på kärnkraftverk

Mer i ämnet