Kenyanska säkerhetsstyrkor fattar posto inne i Westgate-gallerian. Foto: Scanpix

al-Qaida kan ligga bakom

Uppdaterad
Publicerad

Attacken mot Westgate är oväntad också till formen. Kenyanska säkerhetskällor säger till SVT att det kan röra sig om Al-Qaida.

I ett direktsänt tal sade Kenyas president Uhuru Kenyatta att en utredning ska inledas om vem som ligger bakom attacken, trots att det somaliska terrornätverket al-Shabaab har tagit på sig den.

Säkerhetsexperter i regionen är också allt mer förbryllade. Det finns mycket som tyder på att detta kan röra sig om en attack planerad och genomförd av Al-Qaida.

– Hade det här varit en klassisk al-Shabaabaktion hade alla terrorister varit döda nu, och gisslan också, säger en källa i Kenya med mycket god insyn i det pågående dramat till SVT.

Nästan uteslutande män från Mellanöstern

Det som förbryllar experterna är att attacken var så välorganiserad  – och att den har dragit ut på tiden. Den har inte följt de mönster som experna hade förväntat sig. Källor uppger också till SVT på plats att insatsstyrkorna inte sett några attentatsmän med somaliskt utseende, utan uteslutande män från Mellanöstern.

Experterna i området håller inte för troligt att al-Shabaab skulle kunna ha rekryterat och genomfört en sådan här aktion i Kenya utan att kenyansk säkerhetstjänst skulle känna till det. Lägg därtill att Nairobi är ett centrum för internationella säkerhetstjänster och det är inte troligt att al-Shabaab, en organisation som man har mycket god insyn i, därför skulle kunna klara av detta. 

”Kan vara planerad och genomförd av al-Qaida”

Enligt en säkerhetskälla kan det röra sig om en attack helt planerad och genomförd av Al-Qaida, men där al-Shabaab sedan fått ta på sig den. Syftet skulle vara att stärka al-Shabaab, som länge haft stora interna slitningar. Något som denna attack helt skulle utradera.

al-Shabaab och Al-Qaida gjorde för något år sedan gemensam sak. Sedan dess har organisationen alltmer liknat Al-Qaidas uppbyggnad, med en centralstyrd ledning.

Att al-Shabaab inledningsvis dröjde med att ta på sig skulden och dessutom tycktes vara relativt oinformerade stärker denna tes.

al-Shabaab har nu dessutom nu gratulerat gruppen som utfört dådet och kallat dem sina bröder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack i Nairobi

Mer i ämnet