Betald utbildning ska ge fler NO-lärare

Uppdaterad
Publicerad

Ny ettårig betald utbildning ska få disputerade naturvetare att välja läraryrket, föreslår ledande experter.

Till vårens utbildning för högstadielärare finns endast tre som i första hand sökt till att bli biologilärare. För matte- och övriga NO-ämnen är läget nästan lika illa. Endast 24 personer har sökt matematik som sitt förstahandsval.

”I flera ämnen är det så få sökande att det inte kommer att ges några kurser, nämligen kemi, teknik och fysik och därtill varken franska eller tyska. Tillsammans med de andra problem som redan finns för dessa ämnen framstår situationen som i det närmaste katastrofal” skriver elva medlemmar i Vetenskapsakademiens skolarbetsgrupp på DN Debatt.

Varje år går ungefär 350 lärare NO-lärare på grundskolan i pension – samtidigt utbildas det färre än 30 årligen. Experterna befarar att ämnen som kemi, fysik och teknik helt kommer att ”utrotas” från den svenska skolan om ingenting görs.

”Alarmerande”

De kallar situationen alarmerande och skriver att det kan vara en del av förklaringen till dessa ämnens nedgång i internationella jämförelse.  I den senaste Pisa-rapporten låg svenska elever under det internationella snittet i alla kategorier.

En åtgärd som föreslås är en ettårig betald lärarutbildning för disputerade naturvetare. Regeringen bör också se över insatser för att ge lärare arbetsförhållanden och löner som är likvärdiga med andra karriärer inom samma ämnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.