Foto: TT

Alliansen vill göra upp före valet

Publicerad

Alliansen vill ändra reglerna för hur budgetar röstas igenom i riksdagen, helst innan nyvalet den 22 mars. Statsminister Stefan Löfven säger sig vara öppen för diskussion, men vill inte ändra lagstiftningen innan valet.

Förra veckan uppstod den för Sverige mycket ovanliga situationen att regeringes budget inte röstades igenom i riksdagen varpå en regeringskris bröt ut. Nu vill Alliansen ändra reglerna för hur budgetar ska röstas igenom i riksdagen, för att minimera att det händer igen.

– Det är helt nödvändigt att vi får nya spelregler inför nyvalet för annars riskerar Sverige att stå inför exakt samma dilemma som vi har just nu, säger Annie Lööf (C).

Annie Lööf vill inte gå in exakt på hur reglerna bör ändras, men ändringar kan ske antingen genom överenskommelser mellan partierna eller genom att ändra riksdagsordningen, alltså lagstiftningen som styr arbetet i riksdagen.  Alliansen är öppna för båda vägarna men socialdemokraterna, som också är öppna för överenskommelser, vill inte genomföra lagändringar – i alla fall inte innan valet.

– Riksdagsordningen är en av de viktigaste lagstiftningarna vi har i Sverige för att se till att riksdagsarbetet fungerar, ändringar i den är inget man hafsar igenom på några månader, säger statsminister Stefan Löfven (S).

I en debattartikel i DN skriver partiledarna för C, FP och KD plus Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra att de förändringar som krävs kan göras i riksdagsordningen, ”antingen genom lagstiftning eller överenskommelser”.

”Villl enas om långsiktiga lösningar”

De fyra konstaterar att ”detta är helt centrala frågor för hur Sverige ska kunna regeras och väljarna förtjänar tydliga besked redan inför extravalet den 22 mars”. Alliansledarna skriver vidare de nu sträcker ut sin hand ”till de rödgröna partierna för att gemensamt kunna hitta långsiktiga lösningar framåt. Om vi kan enas om sådana är vi beredda att medverka till att de genomförs utan dröjsmål”.

I artikeln upprepar dock Alliansledarna sin kritik av statsminister Stefan Löfven och S-MP-regeringen som de hävdar inte tagit ansvar för det parlamentariska läget.

”I stället för att på allvar bjuda in hela Alliansen för att konkret diskutera formerna för hur landet ska styras har Löfven återkommit med svävande formuleringar om samverkan”, skriver de fyra.

Tror inte på storkoalition

Alliansledarna tar särskilt upp regelverket för röstning i riksdagen i debattartikeln och skriver att ”vi är beredda att diskutera hur röstningsreglerna i riksdagen fungerar för att undvika den typ av ansvarslösa agerande som Sverigedemokraterna nu givit exempel på.”

Däremot avvisar artikelförfattarna tankar på en så kallad storkoalitionslösning, dels eftersom de ”politiska skillnaderna mellan blocken är omfattande” och dels med hänvisning till erfarenheter internationellt och att ”de länder som valt denna väg i de flesta fall stärkt förutsättningarna för ytterlighetspartier att växa sig ännu starkare”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet