Foto: TT

Allianspartierna underkänner regeringens FN-kampanj

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) hävdade i dag att inga biståndspengar använts till Sveriges kampanj för att få en plats i FN:s säkerhetsråd. Oppositionen menar tvärtemot att man måste fortsätta att granska regeringen. Allt har inte redovisats öppet, hävdar man.

Klockan 8 på torsdagsmorgonen samlades utrikesutskottet i riksdagen för att fråga ut både biståndsministern Isabella Lövin (MP) och utrikesminister Margot Wallström (S). De underliggande misstankarna var att utrikesdepartementet använt biståndspengar som kampanjmedel.

Det handlar om Sveriges kampanj för att få en av de tillfälliga platserna i FN:s säkerhetsråd. Det var DN som för två veckor sedan avslöjade att regeringen i det dolda använt miljoner kronor ur biståndsbudgeten för att betala restaurangbesök, hotell och exklusiva flygbiljetter i samband med kampanjen.

Tillbakavisade påståendet

Vid dagens möte hävdade dock utrikesministern att inga biståndspengar gått till kampanjen:

– Det är mycket enkelt, för att det är inga biståndsmedel som annars skulle ha gått till fattigdomsbekämpning som har gått till kampanjen. Det vet utskottets ledamöter mycket väl, sade utrikesminister Margot Wallström (S).

Den bilden delas däremot inte av allianspartierna. De tycker att det finns luckor i den redovisning som utrikesministern gjorde, och man vill inleda en utskottsgranskning av kampanjen. Utrikesutskottet ska då begära in ytterliggare material från regeringen, men även de andra organisationer och stiftelser som varit delaktiga i kampanjen.

”Oklar redovisning”

– Det har rått oklarhet kring redovisning, kring diareföring, kring vilka pengar som använts till vad och där vill vi ha full klarhet. Vi måste studera underlaget. Jag tror att det är viktigt att vi går vidare för att räta ut alla frågetecken, sade moderaternas utrikespolitiske talesperson Karin Enström (M).

Liberalernas Birgitta Ohlsson instämde:

–Det är en kampanj som pågått under lång tid och det har varit många medieuppgifter som vi har reagerat på. Då är det vår skyldighet som folkvalda riksdagsledamöter att  gå till botten och följa pengarna, sade Birgitta Ohlsson (L).

Utrikesminister Margot Wallström redovisade den budget som UD haft för kampanjen. Det handlar om 10, 5 miljoner kronor fram till i mars i år plus 18 miljoner kronor i personalkostnader som tagits ur den ordinarie budgeten. Totalt har kampanjen alltså haft en budget på 28,5 miljoner kronor.

Sidofinansiering

Då ingår dock inte några eventuella andra pengar som kommit från annat håll. Till exempel resor, hotell och restaurangbesök som stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond stått för med hjälp av biståndspengar.

Det är också dessa pengar som oppositionen menar inte ha redovisats tillräckligt tydligt. Men Margot Wallström tillbakavisar anklagelserna från utskottsledamöter om att det pågått en mörkläggning.

– Nej, de har ju fått klart för sig att så är det inte alls, utan vi har redovisat de siffror som vi har tillgängliga. Så de har fått tillfredställande svar på alla sina frågor idag, fastslår utrikesminister Margot Wallström (S).

För att granskningen av säkerhetsrådskampanjen ska kunna fortsätta krävs att en majoritet av ledamöterna i utskottet vill det. Än så länge är allianspartierna överens men det är oklart hur de andra partierna ställer sig till frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

Mer i ämnet