Lokalpolitikern Armond Budish på en pressträff i Cleveland, Ohio, efter förlikningen. Snett bakom åklagaren Michael O'Malley. Foto: Megan Jelinger /TT-AFP

Amerikanska storbolag ingår förlikning i opioidmål

Uppdaterad
Publicerad

Fyra stora läkemedelsföretag har nått en förlikning gällande sitt ansvar i opioidepidemin i USA. Förlikningen är värd 260 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Uppgörelsen rör bolagen Amerisourcebergen Corp, Cardinal Health Inc, McKesson Group samt Teva Pharmaceutical Industries.

Förlikningen kom precis innan en rättegång i delstaten Ohio skulle inledas på måndagen, en rättegång där de två kommunerna Cuyahoga och Summit ville ställa bolagen till svars för att ha bidragit till krisen.

Rättegången ansågs kunna bli vägvisande i de många stämningar – omkring 2 600 enligt Reuters – som rör opioidkrisen. Omkring 400 000 dödsfall på grund av överdoser kopplade till opioider mellan åren 1997 och 2017 har rapporterats av amerikanska myndigheter.

Även apotekskedjan Walgreens Boots Alliance anklagades i samma mål för att ha medverkat till opioidepidemins spridning. Kedjan ingår dock inte i förlikningen. Ett nytt rättegångsdatum ska bestämmas för den rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.