Miljarder satsas men jobben uteblir

Uppdaterad
Publicerad

AMU-utbildningen är den dyraste åtgärd som Arbetsförmedlingen kan använda. Ändå har den under de senaste två åren inte skapat några riktiga jobb. Det visar Arbetsförmedlingens egen undersökning.

Arbetsmarknadsutbildningen har de senaste två åren inte givit någon effekt alls då det gäller att skapa riktiga jobb. Det visar arbetsförmedlingens egen forskning som Sveriges Television tagit del av.

Dyraste verktyget i lådan

Arbetsmarknadsutbildningen är i den i särklass dyraste åtgärden som Arbetsförmedlingen kan använda. Förra året kostade den hela 1,4 miljarder kronor. Men nu visar det sig att den inte ger någon effekt då det gäller att skapa jobb som inte subventioneras. Och en av Sveriges ledande forskare på området är orolig.

 – Det är klart att det är allvarligt. Det är den absolut dyraste saken som arbetsförmedlingen ägnar sig åt i dagsläget säger professor Anders Forslund vid Uppsala Universitet. Kursplatserna är mycket dyrare än alternativa sätt att ta hand om arbetslösa i Sverige. Så det är bortkastade resurser om det inte ger någon effekt överhuvudtaget.

Riktas mot fel grupper

Förändringen är dramatisk . År 2005 och 2006 ökade chansen att få ett jobb med 14 procent om man hade gått en arbetsmarknadsutbildning jämfört med om man inte gått någon utbildning alls. Men år 2008 ändrades reglerna.  Alliansregeringen ville att resurserna skulle användas till de grupper som stod längst bort från arbetsmarknaden.

De senaste åren som arbetsförmedlingen mätt (år 2010 och 2011) ger arbetsmarknadsutbildningen ingen effekt alls. Däremot finns det fortfarande en liten effekt för subventionerade anställningar som nystartsjobb.

– Det kan vara så att vi anvisat folk som ibland har för svaga förutsättningar för att tillgodogöra sig utbildningen. Då har vi ett problem om det är så, säger Clas Olsson som är tillförordnad generaldirektör på arbetsförmedlingen.

Introduktion av flyktingar tyngde arbetsförmedlingen

På arbetsförmedlingen görs nu en undersökning om varför utbildningen inte ger någon effekt. Den ska vara klar inom ett halvår.

– Arbetsförmedlingen står i dag inför en betydligt svårare uppgift än den man hade för några år sedan. Man har fått utökade uppdrag att ta hand om personer som kommer från sjukförsäkringen efter ett år. Dessutom var man huvudansvarig för introduktionen av flyktingar på den svenska arbetsmarknaden, säger professor Anders Forslund. Och frågan är om man hunnit med att bygga upp den kompetens som behövs för de här nya grupperna och fråga är om man fått den resursförstärkning som gör att man inte tvingas minska insatserna för andra samtidigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.