Analys: AKB måste välja väg

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Anna Kinberg Batra ska inte bara samla ihop sig själv för att slippa avgå. Hon ska också fösa ihop skärvorna av den tidigare så stolta Alliansen och ta befälet över den. Frågan är hur det ska gå till utan att hon först på något sätt gör avbön och tar sig ur det ödesdigra 19 januariutspelet.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Kinberg Batra säger det, Lööf säger det, Björklund säger det, Busch Thor säger det: Alliansen gäller! Vi vill bilda regering och styra Sverige tillsammans. Birgitta Ohlsson, utmanaren, säger det också. Men hon har ett alternativ som ingen annan alliansledare har. Hon kan tänka sig att sitta i en regering med Socialdemokraterna även om inte hela Alliansen är med. Nu är inte Birgitta Ohlsson partiledare, men intervjun i Aktuellt belyser ändå med vilken lätthet det går att splittra den spröda, sköra Alliansen.

”Jordbävningen kom den 19 januari”

En direktsänd intervju i TV och det är som om badtunnan hemma hos Maud Olofsson i Högfors aldrig existerat. Det har den inte heller. Men tunnan blev ändå en stark symbol för närheten mellan de alliansgrundande partiledarna. Nu har Alliansen blivit en, om inte ohelig, så i varje fall ingen helig allians. Den verkar mest vara till besvär för sina fyra beståndsdelar, utom i retoriken.

Agenda

TV: Birgitta Ohlsson utmanar Björklund om platsen som partiledare

Det hade skälvt i alliansbygget en längre tid, men själva jordbävningen kom den 19 januari, när Anna Kinberg Batra kallade till presskonferens och deklarerade att Moderaterna skulle föra samtal med Sverigedemokraterna i riksdagen. Och att Moderaterna strävade efter att fälla regeringens budget. Stefan Löfven skulle bort från makten och Anna Kinberg Batra skulle överta hans plats i Rosenbad. Operationen krävde stöd av Sverigedemokraterna, skuggan som förföljer Allianspartierna och som sliter dem isär. Det handlar om ideologi och värderingar.

TV: M beredd att lägga gemensam Alliansbudget

Anna Kinberg Batra 2.0 ska bli tydlig. Hennes tydligaste otydlighet har varit hur hon och Moderaterna, i ett läge där Alliansen är mindre än de rödgröna, ska kunna regera utan hjälp av Sverigedemokraterna, vars röster de blir beroende av i varje omröstning i riksdagen.

AKB ”trampar runt i en pöl av gyttja”

Även den, från i fredags, nya krismedvetna Anna Kinberg Batra är svaret skyldig. Där står hon fortfarande, Alliansens ledare, och trampar runt i en pöl av gyttja och kommer ingenvart. Den enda hon har med sig är Ebba Busch Thor, men hennes parti har krympt så mycket att det inte är någon tröst att tala om.

LÄS MER: SCB presenterar vårens stora partisympatiundersökning

Tiden rinner iväg, det har varit förlorad tid för Alliansen ända sedan den 19 januari. Nästan det enda som diskuterats är regeringsfrågan och det som framstått i ett alltmer förklarat strålkastarljus: Alliansen håller på att implodera. De före detta bundsförvanterna är inte längre överens om själva bottenplattan, hur de ska regera. Så när Anna Kinberg Batra nu försäkrar att hon ska ta sig an Alliansen har hon få alternativ om hon ska få ihop den igen.

AKB måste tala klarspråk

Eftersom Jan Björklund och Annie Lööf är mycket tydliga med att de inte sätter sig i en regering, som behöver ett aktivt stöd av Sverigedemokraterna måste Anna Kinberg Batra i sin nya strävan att tala klartext och ena Alliansen, tala med samma tunga som Björklund och Lööf. Då skulle Jimmie Åkessons skugga lyfta från Moderaterna och från Alliansen. För det är först i den stunden som de fyra partierna enas om hur de ska regera tillsammans som de blir ett regeringsalternativ igen.

TV: Björklund: Menar SD allvar blir det omöjligt att bilda alliansregering

Men Anna Kinberg Batra har förstås ett problem med klarspråk, det är därför hon sluddrat sedan den 19 januari. Hennes parti och hennes väljare är splittrade i synen på Sverigedemokraterna. Många har gått till Annie Lööf, andra till Jimmie Åkesson och stannat där. Men om Anna Kinberg 2.0 ska komma ut som distinkt och begriplig och som Alliansens räddare måste hon välja väg.

Se på Agenda för mer i ämnet – Expressens Torbjörn Nilsson och Dagens Nyheters Viktor Barth-Kron analyserar läget i Agendastudion ikväll klockan 21.15 i SVT2.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Agenda

Mer i ämnet