Christian Baldauf (CDU) och Malu Dreyer (SPD). Foto: Armando Babani/AFP/TT

ANALYS: Alla pratar om trafikljuset i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Helgens delstatsval har fött hopp om en modell för hur landet kan regeras utan Merkels kristdemokrater, CDU, efter riksvalet i höst. Ännu är det bara en avlägsen dröm i färgerna rött, gult och grönt som kallas trafikljuskoalitionen. Men för CDU är det ändå värsta mardrömmen.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Först lite färglära. De tyska partierna har alla varsin färg. Socialdemokrater, röd. Miljöpartiet, grön. Liberala partiet (FDP), gul. Kristdemokraterna (CDU), svart. Och så vidare. I 16 år har den varit svart-någonting, antingen svart-röd eller svart-gul. Möjligen blir den svart-grön efter valet i höst. Om inte väljarna tröttnat på svart och gör en annan färgblandning möjlig.

I båda delstaterna som hade val i helgen är nu röd-gul-grön regering möjlig, alltså  ett trafikljusstyre. I socialdemokraternas röda högkvarter i Berlin vattnas det i munnen. Det visar att det kan gå styra Tyskland utan CDU, upprepar partiets toppkandidat Olaf Scholz leende gång på gång under valkvällen.

CDU:s sämsta två val i historien

I kristdemokraternas svarta högkvarter är det för tillfället, ja just svart. Partiet har just gjort sina sämsta två val i historien. Det är mycket illa för den nye partiledaren Armin Laschet, som måste börja supervalåret i uppförsbacke som förlorare. Men än värre för honom vore om drömmen / mardrömmen om trafikljuset börjar få vingar under våren.

Ännu så länge räcker inte siffrorna till för ett trafikljus i Berlin. Och därtill är det högst oklart om de tre partierna, röd-gul-grön, verkligen skulle trivas ihop. Men supervalåret har just startat och i september är det de tyska väljarna som håller i penseln och väljer vilka färger framtiden bäst ska målas i.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.