Den nye Labourledaren har fått en rivstart och går framåt i opinionsmätningarna. Foto: EPA/Andy Rain

Analys: ”Är Labourledaren Keir Starmer en möjlig framtida premiärminister?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sedan Sir Keir Starmer tog över partiledarposten för Labour har debatterna i det brittiska underhuset blivit spännande igen. Företrädaren Jeremy Corbyn var en enkel match för den retoriskt skicklige Boris Johnson, men den nye oppositionsledaren är en svårare nöt att knäcka.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Det är helt klart en ny sheriff i staden. Efter de första frågestunderna i underhuset med premiärministern var recensionerna så gott som samstämmiga.

– Starmer var imponerande, sa en icke namngiven minister i Toryregeringen till tidningen the Times.

Plockade hem poäng

Sir Keir (han adlades 2014 för sitt arbete som riksåklagare) drog utan tvivel nytta av sitt förflutna som advokat när han lugnt och metodiskt avslöjade svagheterna i premiärministerns krishantering under coronapandemin. Keir Starmer plockade hem poäng efter poäng medan en alltmer svettig och förbryllad Boris Johnson stod svarslös. Den nya dynamiken var så uppenbar att Labourledaren till och med fick beröm av den ärkekonservative tidningen Daily Telegraph.

På grund av coronapandemin har det varit glest i bänkraderna i parlamentets underhus. Och det har den lågmälde Keir Starmer vunnit på, van som han är vid tysta rättssalar. Boris Johnson däremot trivs som bäst inför en stor publik och tycks ha saknat sina tjoande partikamrater som buar åt motståndarna.

Möjlig premiärminister

Den nye Labourledaren har fått en rivstart och går framåt i opinionsmätningarna. Enligt YouGov tycker 48 procent av de tillfrågade att Sir Keir gör bra ifrån sig, en ökning med 8 procentenheter jämfört med för en månad sedan. 43 procent tycker att Boris Johnson gör ett bra jobb, en minskning med 14 procentenheter.

Fördel Keir Starmer alltså, men hur långt kan framgångarna ta honom? Svaret är att allt fler ser Sir Keir som en möjlig framtida premiärminister. 40 procent enligt YouGov, medan 32 procent inte gör det. För Labourpartiet går det inte lika bra. En fjärdedel av de tillfrågade ser Labour som regeringsdugligt, medan mer än hälften tycker tvärtom.

Vad händer efter pandemin?

Men det finns tecken på att smekmånaden är på väg att ta slut. Många håller med om att Keir Starmer visat framfötterna i sin kritik av regeringens coronakrishantering. Men var finns de egna idéerna och visionerna? Och vad händer när coronapandemin är över? Dessutom, nästa brittiska parlamentsval ska enligt planerna äga rum först 2024. Mycket kan hända innan dess.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.