Daphne Caruana Galizia, journalisten som mördades på Malta. Foto: Jonathan Borg

Analys: ”Att döda en journalist i Europa ska ingen komma undan med”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att döda en journalist i Europa ska ingen komma undan med. Pressen på Malta har därför varit stenhård från övriga europeiska länder att lösa mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Gripanden på ön i veckan ökar hoppet att vi kommer få svar på vem som beställde mordet på henne, och kanske varför.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Malta är paradisön i Medelhavet som också har en mycket mörk baksida. Det var de skumma delarna av ön som den mördade journalisten Daphne Caruana Galizia försökte blottlägga. Hon skrev om korruptionen i landet. Först efter bilbomben som dödade henne, ett kort stycke från hemmet mitt på ön, hamnade Malta på allvar på radarn för sina brister i demokrati och rättsväsende. Efter kritik från Europarådet har landet genomfört vissa förbättringar.

Europarådet släpper inte taget

Men Europarådet har inte släppt taget om själva mordet. Rådets rapportör väckte så sent som i förra månaden kritik mot att maltesisk polis inte vänt på alla stenar, vilket man lovat. I synnerhet uppgifterna om en mellanhand som kopplat samman den som beställt mordet med männen som placerade bilbomben. Mellanhanden är nu gripen och har fått löfte av premiärministern om immunitet mot att han avslöjar vem som beställt mordet.

Europaparlamentet trycker på Malta

Europaparlamentet har också hållit trycket uppe på Malta. Det har krävt en oberoende utredning av mordet och om de hittills obekräftade uppgifterna om korruption ända upp i landets absoluta toppskikt. Samma krav har också familjen ställt, Daphnes söner. En affärsman som nu gripits ombord på sin yacht som var påväg att lämna Malta ska ha haft ekonomiska band genom skalbolag till personer i och kring regeringen.

Mycket kvarstår att nagelfara och nysta upp. Men spännande samband stärker iallafall de som länge ropat på en oberoende utredning. Efter att länge ha vägrat, så har premiärminister Joseph Muscat nu tvingat ge med sig. Men att vara en av de sista som insett nödvändigheten av detta kommer ge honom och regeringen stora problem. I oppositionen höjs röster som kräver hans avgång. Och många undrar vad som kan ligga dolt under maltesiska stenar när en stormig vinter närmar sig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.