Matteo Salvini gestikulerar medan Giuseppe Conte håller sitt tal i senaten under tisdagen. Foto: Yara Nardi/TT

Analys: ”En maktkamp utan dess like”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hellre förekomma än förekommas. Premiärminister Giuseppe Conte valde att avgå för att inte röstas bort i en misstroende-votering. Genom att avgå försöker han stoppa Matteo Salvinis försök att få till ett nyval redan i höst.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

De hade kommit från havet och kusten, från sina avbrutna semestrar, Italiens parlamentsledamöter. Regeringskrisen som Lega och partiledaren Matteo Salvini drivit fram ledde till att alla samlades i senaten i dag för en misstroendeomröstning mot premiärminister Conte. Denne valde dock alltså att avgå självmant, efter ett tal på en timme där han kritiserade sin förre regeringspartner, inrikesminister Salvini, hårt. Conte kallade Lega-ledaren för oansvarig och med fokus enbart på de egna opinionssiffrorna. Sant är att medvinden, med det starka resultatet i EU-valet och sommar-siffror som visar ett stöd för Lega på upp till 39 procent, fått Matteo Salvini att vilja ta makten på egen hand, som premiärminister. Men kanske har han spelat ett för högt spel.

”Nyval är bara ett av flera möjliga scenarion”

Efter att Conte valt att avgå ligger bollen nu hos president Sergio Mattarella och det finns flera möjliga politiska scenarion där nyval redan i höst bara är ett av dem. Skulle det bli val kan Lega ta makten på egen hand med stöd av Italiens Bröder. Landet får då en helt högernationalistisk regering.

Matteo Salvini är dock inte den enda maktspelaren på arenan. Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio har sett sin stjärna dala rejält under det dryga år hans parti suttit i regeringen med Lega – och han vill ha revansch.

Samtidigt vädrar förre premiärministern Matteo Renzi morgonluft, en maktspelare också han.

Hans parti PD, Italiens socialdemokrater, är svårt splittrat mellan partiledningen och den grupp som istället följer Renzi; ”renzianerna”.

Oklara allianser

En allians mellan PD och Femstjärnerörelsen skulle kunna bilda en ny regering. En lösning som Renzi vill se samtidigt som han uppges agera för att bilda ett nytt eget parti med namnet Civil Aktion.

PD:s partisekreterare Nicola Zingaretti varnar för att bilda en ny koalitionsregering om den inte är tillräckligt stark för att vara mandatperioden ut.

PD-profilen Carlo Calenda är stark motståndare till en regering ihop med Femstjärnorna och menar att man inte kan bilda allianser bara för att stoppa Lega och Salvini. Han anser att det är bättre att gå till valurnorna och låta det italienska folket säga sitt.

Partiet kan spricka

Sprickan inom PD djupnar därmed och italienska politiska bedömare menar att partiet nu verkligen kan spricka. Något som Calenda instämmer i, på twitter – där han kritiserar Renzi i hårda ordalag.

Regeringskrisen har alltså öppnat för en rad alternativ men framför allt för en maktkamp utan dess like. Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.

Italien är redan i en svår situation med sin sargade ekonomi och EU:s ögon på sig. En utdragen regeringskris riskerar att ytterligare försvaga landet och även dess anseende internationellt, samtidigt som en snabb nödlösnings-regering inte heller är något hållbart alternativ.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.