Stefan Löfven/Mats Knutson Foto: TT/SVT

Analys: Fortfarande ovisst för Löfven – politiska vilden kan avgöra

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

In i det sista kommer det att vara ovisst om Stefan Löfven kan komma tillbaka till statsministerposten. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh har ställt hårda politiska krav för att släppa fram Löfven. Skulle hon rösta rött förlorar han omröstningen. Så jämnt är läget i riksdagen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Intensiva samtal har pågått mellan Stefan Löfven och de partier som kan säkra hans stöd i en statsministeromröstning på onsdag. Efter misstroendeförklaringen måste Löfven skaka fram ett nytt regeringsunderlag för att kunna komma tillbaka som statsminister. Misslyckas han med det talar allt för att det blir extraval.

I ett första steg måste Löfven försäkra sig om att släppas fram av 175 ledamöter i riksdagen. För att klara detta behöver han tolereras av såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet. Ännu är inget klart men mycket tyder på att dessa partier är beredda att släppa fram honom. Ett avgörande skäl är att undvika ett extraval med endast ett år kvar till nästa ordinarie val.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Utgår vi från mandatfördelningen efter förra valet skulle en regering som accepteras av S, MP, C och V kunna samla 175 mandat i riksdagen. Det är dock bara ett mandats övervikt. En sådan omröstning skulle kunna avgöras av tillfälligheter, exempelvis om en riksdagsledamot plötsligt uteblir.

Kakabavehs stöd blir knäckfråga

En annan osäkerhetsfaktor för Löfven är den politiska vilden Amineh Kakabaveh. Hon sitter på ett av Vänsterpartiets mandat men tillhör inte längre partiet. Amineh Kakabaveh har ställt en rad tuffa politiska krav på Löfven för att släppa fram honom som statsminister. Bland annat handlar det om återinförd värnskatt och stopp för vinster i privata välfärdsbolag, politiska krav som Centerpartiet förmodligen aldrig skulle kunna acceptera.

Så även om Stefan Löfven kan säkra stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet kan han alltså falla på kraven från en politisk vilde.

Skulle Löfven, trots allt, bli vald på onsdag innebär det dock bara att han klarat av att lösa ett av sina två huvudproblem. Det andra är att få igenom regeringens budget i riksdagen. Löfven har ju förklarat sig vara villig att tillträda utan ett formaliserat budgetsamarbete. Han vill hellre försöka lösa den frågan under hösten.

Hårda motsättningar mellan C och V

Med tanke på de politiska motsättningarna mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet blir det inte enkelt. Dessutom har V-ledaren Nooshi Dadgostar slagit fast att Vänsterpartiet aldrig kommer att rösta på en budget som partiet inte haft inflytande över. Från den andra sidan, Centerpartiet, har med samma emfas framförts att partiet aldrig kommer att budgetförhandla med Vänsterpartiet.

Hur Löfven ska försöka dyrka upp detta dödläge är oklart. Risken han löper är att varken Centerpartiet eller Vänsterpartiet kommer att stödja regeringens budget i höst. Då faller sannolikt regeringens budget. I det läget har Löfven redan hotat med att han åter tänker avgå. Konsekvensen blir i så fall en ny regeringskris i december.

Skakig resa för Löfven

Ett sätt för Löfven att hantera den parlamentariskt svåra situationen är att en ny S/MP-regering försöker tillfredsställa både Centerpartiets och Vänsterpartiets politiska önskemål, men utan ett regelrätt budgetsamarbete. Det skulle kunna öppna för att dessa partier i en avgörande budgetomröstning kan stödja regeringens budget, även om det skulle vara förknippat med betydande osäkerhet.

Men detta eventuella scenario ligger ännu några månader bort. Först och främst måste Löfven säkra stöd för att överhuvudtaget bli framsläppt som statsminister ännu en gång. Och även om det skulle gå vägen ser alltså också återstoden av mandatperioden ut att bli en skakig resa för Löfven.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet