Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den före detta Napolispelaren Diego Maradona hyllas efter sin död i Neapel. Stadion lyste hela natten för att hedra Maradonas minne. Foto: CIRO FUSCO, SVT

Analys: ”Han tog oss till fotbollshimlen när det verkade omöjligt”

Publicerad
KRÖNIKA ·

Neapel sörjer Diego Armando Maradona. Nu ska arenan San Paolo döpas om och få hans namn. Det lovar nu Neapels borgmästare Luigi de Magistris.

– Han har gett staden så mycket, säger han.

Jennifer Wegerup, SVT:s utrikesmedarbetare i Italien

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

”Jag såg Maradona och mitt hjärta slår så hårt”. ”En Maradona, det finns bara en Maradona”.

Så ljuder sången i Neapels förorter och på de trånga gatorna i de så kallade spanska kvarteren. Trots utegångsförbudet som råder efter klockan 22 i Italien, på grund av covidkrisen, gick folk man ur huse för att hylla Maradona.

– Vi är i röd zon och lockdown egentligen men det går inte att straffa folk i en stund som den här, se på dem, säger borgmästare De Magistris till italienska medier.

Var unik

Ljusen på Stadio San Paolo lyste hela natten för att ära minnet av Maradona. Och nu vill alltså Neapels De Magistris att stadion döps om och får namn efter den spelare som gav Napoli två ligatitlar och blev oförglömlig. Det var också där som den klassiska VM-matchen 1990 spelades, mellan Italien och Argentina, där många i hemmapubliken höll på Maradona snarare än Italien.

– Han tog oss till fotbollshimlen när det verkade omöjligt. Jag hade äran att göra honom till hedersmedborgare här i staden år 2017 och träffa honom, säger De Magistris.

Hans förslag om att döpa om San Paolo får stort gehör även hos Napolis president Aurelio De Laurentiis.

– Ingen kunde ena hela staden som Maradona, han var unik, säger han.

Under renovering

Arenan, som är under renovering, kommer att heta Stadio Diego Armando Maradona.

– Det känns helt rätt. Maradona var under en period Neapel och Neapel var Maradona, han och staden var ett, säger Alessandra Bocci, fotbollsexpert på Gazzetta dello Sport, Italiens största sporttidning.

Hon menar att Maradonas unika förhållande till Neapel gjorde honom ännu större, tack vare folkets kärlek men också för det engagemang som väcktes i honom där, även politiskt, för den glöd han kände för det eftersatta södra Italien.

– Han brann även utanför planen, på ett sätt som inte så många spelare gör. Det hade inte blivit samma sak om han spelat i Milan och bott i Milano, även om han var en fullständigt unik spelare, säger Bocci och tillägger:

– Han kommer alltid att vara en del av Neapes historia och själ och att stadion nu får hans namn är inte alls konstigt, alla vill det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.