Aleksej Navalnyj är inget direkt hot mot Putins maktapparat, men en irriterande nagel i ögat är han utan tvekan, enligt SVT:s korrespondent Bert Sundström. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Analys: ”Ingen i Kreml kommer att sörja om Navalnyj dör”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Aleksej Navalnyj är i princip den ende i Ryssland som når en bred publik med sin kritik mot landets politiska elit. Hans organisation – Stiftelsen för att bekämpa korruption – har gjort otaliga avslöjanden om makthavare som har tillgångar värda långt mer än de rimligen kan ha skaffat sig på ärligt sätt.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Navalnyj kallar president Putins maktparti, Enade Ryssland, för ”skurkarnas och tjuvarnas parti” och han har fängslats upprepade gånger i samband med demonstrationer och protester. Den så kallade ”allryska omröstning” som hölls i somras för att ge Putin rätt att sitta kvar som president till 2036 jämställde han med en statskupp.

Han är inget direkt hot mot Putins maktapparat, men en irriterande nagel i ögat är han utan tvekan.

Vårdas för förgiftning

Vad som har hänt honom nu är inte helt klart. Det kan ju vara så att han blivit allvarligt sjuk utan att något elakt spel ligger bakom. Men hans talesperson, som var med honom på planet när han kollapsade, säger sig vara säker på att han förgiftats. Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass säger en källa på sjukhuset i Omsk att han vårdas för förgiftning.

Också i fjol vårdades Navalnyj för misstänkt förgiftning. Då hade han blivit hastigt sjuk under en fängelsevistelse. Läkarna sa den gången att han fått en allergisk chock, något som Navalnyj avfärdade.

Ett par år tidigare, 2017, blev han attackerad av en person som kastade en frätande vätska i ansiktet på honom. Så det är inte osannolikt att det som hänt honom nu faktiskt är ett mordförsök.

De som kritiserar lever farligt

Att folk som öppet kritiserar president Putin och kretsen runt honom lever farligt är väl känt. Den välkända journalisten Anna Politkovskaja och flera andra regimkritiska journalister har mördats. Den mest högljudde Putinkritikern, förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov, gick i landsflykt. Efter det blev den tidigare vice premiärministern Boris Nemtsov den mest inflytelserike regimkritikern. Han mördades 2015.

Ingen i Kreml kommer att sörja om Navalnyj dör. Om han överlever och inte får några bestående men lär han fortsätta med sin skoningslösa kritik. Men Rysslands korrumperade maktapparat kommer knappast att förändras på länge än.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.